Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, afirmă, în Pastorala de Paşte, că lumea a ajuns "într-o mare agonie", pentru că sufletele sunt ademenite să se lege "de plăcerile egoiste ale acestei lumi" și să "gonească după bani". În pragul celei mai mari sărbători creștine, Mitropolitul Ardealului vorbește despre îndepărtarea oamenilor de credință și atrage atenția că ar trebui, până nu este prea târziu, să devenim creștini adevărați, "nu doar de circumstanță", deoarece "nu suntem pe calea cea bună".
Intitulată "Hristos, Paştele nestricăciunii - lumii spre mântuire", Pastorala de Paște a Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, amintește creștinilor că nu pot face cu viaţa lor ceea ce doresc, ci ceea ce dorește "Cel care i-a răscumpărat" din viața deșartă cu "Însuşi Scump Sângele Său, ca al unui Miel nevinovat şi neprihănit".
"După ce am primit, prin Botez, puterea de a trăi o viaţă nouă, şi nu orice viaţă, ci viaţa lui Hristos, noi trebuie „să umblăm întru înnoirea vieţii” (Romani 6, 3-5), să lepădăm lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii, „să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă”; ci să ne îmbrăcăm în Domnul Iisus Hristos, iar grija de trup să nu o facem spre pofte, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel (Romani 13, 13-14)", scrie IPS Laurenţiu Streza în Pastorală.
Mitropolitul Ardealului arată, în continuare, că "Lumea în care trăim are nevoie atât de mult de Hristos. Tot ce ne înconjoară ne ademeneşte, făcându-ne să ne legăm sufletele nu de Cel care ne-a răscumpărat, ci de plăcerile egoiste ale acestei lumi trecătoare. Iubim orice mai mult decât pe Hristos. (...) Lipsa lui Hristos din viaţa noastră este o mare suferinţă. Toată lumea este, parcă, într-o mare agonie şi ne tot întrebăm de ce. Nu înţelegem de ce vin atâtea încercări materiale, necazuri nenumărate şi greutăţi de tot felul asupra noastră. Suntem tot timpul în căutare de soluţii, dar se pare că le căutăm acolo unde ele nu există. Am ajuns ca noi toţi să căutăm mângâierea existenţei noastre prin altceva decât prin rugăciune şi milostenie, prin iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru aflat în suferinţă", se mai arată în Pastorala de Paşte a mitropolitului Ardealului, care a fost făcută publică marți şi care urmează să fie citită la slujba de Înviere.
Arătând că "Plăcerile amăgitoare şi goana după bani sunt lucrurile pentru care simţim că am vrea să trăim în lumea aceasta", IPS Laurenţiu Streza atrage atenția că "Suferinţa noastră vine, însă, din faptul că, în toată ecuaţia existenţei noastre, Hristos Mântuitorul nu mai are loc, poate doar numai ca un obiect al cugetării noastre. Dumnezeu este "ceva", şi nu Cineva, de care ne aducem aminte din când în când şi, mai ales, doar atunci când avem nevoie. Vrem să fim liberi, fără nicio obligaţie, ci doar cu drepturi depline, chiar şi asupra vieţii! De aceea, toate necazurile, suferinţele şi toate lipsurile ce vin peste noi sunt semne de alarmă ale judecăţii lui Dumnezeu că nu suntem pe calea cea bună. El ne arată că iubim cele pieritoare, trecătoare, ignorând singurul lucru nemuritor, adică iubirea Sa cea netrecătoare", consideră Mitropolitul Ardealului.
Acesta îi atenționează pe credincioși că "a sosit, poate, vremea ca, înainte de a fi prea târziu, să ne întoarcem la Dumnezeu şi să devenim creştini adevăraţi, şi nu doar de circumstanţă, (...) să căutăm viaţa simplă şi curată a părinţilor şi strămoşilor noştri ale cărei roade sunt dragoste, bucurie, îndelungă răbdare, discernământ, trezire şi nădejde".
"Să transformăm timpul care ne-a mai rămas într-o nouă şansă de a-L găsi pe Dumnezeu şi de a ne regăsi pe noi înşine, în Biserica lui Hristos cel Înviat, Domnul Vieţii", este îndemnul Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, transmis în Pastorala de Paște.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu