EXCLUSIV  Întârzieri de 800-900 de zile până la rambursarea medicamentelor terapeutice, avertizează Dr. Ioana Bianchi, director relații externe ARPIM

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, director relații externe ARPIM, a fost prezentă în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, organizată de DC News Media Group.

 

Dr. Ioana Bianchi a vorbit despre decalajul foarte mare între aprobările Agenției Europene ale Medicamentului, până la rambursarea în România a tratamentelor inovatoare, din cauza unor lipsuri legislative.

„Este vorba despre situația studiilor clinice. Astăzi, pentru cei care nu știu, este Ziua Internațională a Studiilor Clinice, deci este un subiect extrem de actual.”

„Potențialul de atragere de investiții în studii clinice, dacă am fi măcar măcar la nivelul cel mai de jos al statelor europene, ar fi de 800 de milioane de euro. Dacă am fi super performeri, acestea ar fi 1,2 miliarde de euro. În prezent, sumele sunt de 80 de milioane de euro. Deci cred că avem foarte mult spațiu de dezvoltare.”

„Sperăm ca și actele legislative și eforturile noului președinte al ANMDR să se concretizeze și să scăpăm de povara studiilor aprobate sau neaprobate într-un interval mai mare de un an.”

„A doua situație pe care o vedem și aceasta se referă specific la intervalul de timp de la aprobarea de punere pe piața europeană până la rambursarea în România a medicamentelor inovatoare este de claritate și de predictibilitate a legislației. În momentul actual, singura mențiune care se face pentru actualizarea acestei liste este că ea trebuie actualizată cel puțin o dată pe an, ceea ce ne duce la situații în care proiectul de actualizare al listei este pus în transparență decizională pe site-ul ministerului în iunie anul trecut, iar aprobarea și implementarea lui se petrece în februarie sau marie anul acesta.”

„Pentru că majoritatea medicamentelor au nevoie și de un protocol terapeutic pentru a putea fi prescrise de medici, ne găsim la fel într-o situație de lipsă de claritate legislativă care face ca o listă actualizată și intrată în aplicare la 1 aprilie să aibă protocoale terapeutice la 26 aprilie.”

„Deci sunt tot felul de aspecte care pot părea administrative sau lipsite de importanță, dar care ne duc la un interval între aprobarea dată de Agenția Europeană a Medicamentului și rambursarea în România de 899 de zile, iar pentru tratamentele oncologice de 964 de zile, ocupând un loc deloc de invidiat, în coada clasamentului (european).”, a declarat Dr. Ioana Bianchi, director relații externe ARPIM, în cadrul dezbaterii.

Despre Planul Național de Combatere a Cancerului

„În primul rând este un mare succes că s-a finalizat acest plan. Evident, așa cum au spus și antevorbitorii mei, orice strategie este perfectibilă, dar trebuie să pornim de la o viziune integrată asupra sistemului și asupra acțiunilor care sunt necesare.”

„Ce cred că va fi foarte important pentru succesul implementării acestui plan de combatere  este modalitatea de monitorizare, indicatorii care vor fi luați în considerare, pentru că nu este de ajuns doar să implementăm niște acțiuni, trebuie să vedem și care este efectul lor și cum pot contribui datele la îmbunătățirea stării pacientului, pentru că datele reprezintă, dacă vreți, cărămida de bază a unui sistem de luare a deciziilor pe baza evidențelor și, nu în ultimul rând, finanțarea.”, a mai declarat Bianca Bianchi, director relații externe ARPIM.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel