Încă de la început, invazia Ucrainei de către Vladimir Putin s-a confruntat cu o serie de eșecuri umilitoare – și pe măsură ce războiul continuă să se blocheze, tot mai mulți ruși se întorc împotriva liderului lor.
Într-o națiune în care sfidarea publică a guvernului este rară și deseori duce la pedepse dure, mii de cetățeni au luat o poziție neașteptată împotriva invaziei din 24 februarie, sub forma unor proteste zilnice împotriva războiului.
De la acea dată și până pe 13 martie, aproape 15.000 au fost arestați, stârnind rapoarte de brutalitate ale poliției și chiar de tortură, guvernul a implementat în consecință măsuri de cenzură pe scară largă.
Dar, în loc să fie tăcuți, de atunci, un număr tot mai mare de ruși au luat poziții îndrăznețe împotriva războiului.
La mijlocul lunii martie, angajata TV de stat rusă, Marina Ovsyannikova, a întrerupt transmisia de știri în direct a propriei rețele pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina, cu un mare risc personal.
Ovsyannikova a făcut a făcut înconjurul lumii după ce a intervenit într-o emisiune cu un afiș exploziv pe care scria: „Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici vă mint”.
Iar săptămâna trecută, încă doi reporteri i-au urmat exemplul realizând o cascadorie proprie, publicând zeci de articole de satiră la adresa lui Vladimir Putin, pe site-ul de știri pro-Kremlin- Lenta.ru- de Ziua Victoriei.
Ziua simbolică este organizată în fiecare an pe 9 mai pentru a sărbători înfrângerea Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică și este marcată cu parade militare și discursuri ale liderilor.
Egor Polyakov și Alexandra Miroshnikova au încărcat cel puțin 30 de articole pe site, acuzându-l pe Putin că a început unul dintre „cele mai sângeroase războaie ale secolului 21”.
Potrivit CNN, articolele au fost eliminate rapid, dar nu înainte ca reporterii să poată susține că „Putin și cercul lui sunt sortiți să se confrunte cu un tribunal după sfârșitul războiului” și că „Putin și asociații săi nu vor fi capabili să se justifice sau să fugă după ce au pierdut acest război”.
La câteva săptămâni de la invazie, a fost promulgată o lege care permite autorităților să amendeze sau să-i încarcereze pe reporterii care publică informații care sunt critice la adresa războiului.
Dar nu doar jurnaliştii l-au înfruntat pe Putin, o grămadă de bloggeri militari pro-rusi au apelat recent la Telegram pentru a ataca operaţiunea militară dezastruoasă – şi a expune adevărul unui public obişnuit cu propaganda pozitivă din partea conducătorii lor.
Pe 12 mai, comentatorul militar de mare profil Yuri Kotenok a vizitat site-ul de socializare pentru a critica traversarea greșită a râului Siverskyi Doneț, care s-a soldat cu peste 400 de vieți, inclusiv a colonelului Denis Kozlov, comandantul Brigăzii 12 Ingineri Separate de Gărzi din Rusia.
Trupele ruse încercaseră să traverseze râul, situat între provinciile Donețk și Lugansk, pentru a avansa mai departe, dar au fost interceptate de forțele ucrainene care au bombardat un pod de pontoane pe care invadatorii încercau să-l traverseze.
Deși dezastrul a fost unul dintre cele mai mortale ale războiului de până acum, puțini se așteptau ca atât de mulți bloggeri pro-rusi să declare public eșecul – dar reacția a fost rapidă și sălbatică.
"Dacă vrei basme, atunci ai ajuns în locul greșit. Într-un astfel de caz, ar trebui să mergi la oficialitate", a postat Kotenok, adăugând că este acolo "pentru a oferi o evaluare corectă.
La cor s-a alăturat și bloggerul de război Yuri Podolyaka, punând calamitatea pe seama „prostiei”.
„Subliniez, din cauza prostiei comandamentului rus, cel puțin o grupare tactică de batalion a fost arsă, posibil două”, în timp ce un altul, Starshe Eddy, a spus că decesele au fost rezultatul „nu al prostiei, ci al unui sabotaj direct” de către comandanți.
Acei bloggeri au milioane de urmăritori, iar experții cred că ar putea cauza probleme reale Kremlinului prin expunerea adevărului.
Asta pentru că autoritățile ruse continuă să împingă invazia ca un succes covârșitor, insistând în fața maselor că trupele înregistrau progrese și că o victorie este de netăgăduit.
Dar afirmațiile acelor bloggeri populari și ale altor dizidenți amenință serios să perturbe această linie oficială.
„Comentariul acestor bloggeri citiți pe scară largă poate alimenta îndoieli în creștere în Rusia cu privire la perspectivele Rusiei în acest război și la competența liderilor militari ai Rusiei”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului, Think Take, ca răspuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu