Igaș gafează din nou: Sunt ”mașinării” în PSD

Fostul ministru de Interne, Traian Igaș, a demonstrat încă odată că este certat cu limba română.

Aflat într-o discuție cu Daniel Savu (PSD) la România TV, Traian Igaș a spus că ”în PSD sunt mașinării”, dorind probabil să spună că în PSD există ”mașinații”.

MAȘINÁȚIE, mașinații, s. f. (Mai ales la pl.) -  Intrigă, uneltire, complot. [Var.: mașinațiúne, (înv.) machináție, machinațiúne, mahináție s. f.] – Din fr. machination, it. macchinazione.

Alte perle ale lui Igaș

- ”Nicio localitate nu este vădită de energie electrică” vrând probabil să spună ”văduvită”.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, "vădit" înseamnă "limpede, clar, evident".

- Într-o conferinţă de presă, în timp ce vorbea despre situaţia drumurilor la nivel național, ministrul le recomanda cetăţenilor să nu plece la drum dacă nu este ”impetuos” necesar.

În DEX, ”impetuos” semnifică ”năvalnic, tumultuos”.

- Un alt exmplu este un discurs ținut la Tribuna Parlamentului în iulie, când, referindu-se la francezi, a spus ”ei face ceva pe MCV-ul nostru”.

"Nu uitați că au avut colonie juma' de lume. Și încă se duc pe principiul ăla. Deci, altele sunt ... FACE EI CEVA pe MCV-ul nostru. Nici nu-i interesează. Ei au alte interese, se comportă ca o țară care a avut ani mulți colonii peste tot", a declarat ministrul, potrivit site-ului ziare.com.

Traian Igaș a mai stâlcit sau inventat cuvinte în limba romană. Tot în timpul unui discurs, el a folosit cuvintele "criminoLOgen" și "compleCt", în loc de "criminogen" si "complet".

Și lista dezacordurilor și a greșelilor de limbă poate continua: "Liderii de sindicat să nu mai dezinformeze cum obișnuiește să facă de fiecare dată” sau într-un alt enunț a folosit cuvântul : "braNconaj”, în loc de ”braconaj”.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel