Gabriela Firea, candidatul Alianţei PSD+UNPR la Primăria Generală a Capitalei, şi-a prezentat, miercuri, într-o dezbatere, programul de soluţii legislative şi administrative pentru sistemul public de sănătate şi cel de asistenţă socială din București.
Conștientă de problemele cu care se va confrunta la Primăria Generală, dacă va câștiga alegerile, senatorul PSD va reorganiza sistemul de sănătate pentru a putea fi pus în acord cu nevoile şi necesităţile pacienţilor, între principalele direcţii de acţiune fiind eficientizarea bugetului pentru susţinerea celor 5.655 de paturi, cu monitorizarea achiziţiilor publice.
Spitalele municipalității
– Se va realiza o analiză comparată a structurii existente cu nevoile și necesitățile pacienților și pot fi operate modificări privind numărul de paturi, înființate sau desființate paturi sau secții în funcție de prioritățile medicale sau reorganizate activitățile astfel încât să obținem o eficiență crescută.
– Deoarece există diferențe mari privind investițiile în cele 19 spitale este necesar un program de investiții adaptat fiecărui spital în parte și care să conducă la oferirea unor servicii medicale de calitate și a unor condiții de cazare asemănătoare cu cele europene. Principalele elemente vizate sunt:
Starea fizică a clădirilor spitalelor: expertizare, consolidare, renovări, reabilitări, modernizări; instalații performante (iluminat, sanitare, aer condiționat, protecția contra incendiilor etc.)
Amenajare perimetrală, spațiu înconjurător ambiental (alei, parcuri etc.)
Accesibilitate (mijloace de transport, străzi, semnalistică etc.)
Vezi AICI programul pe sănătate şi asistenţă socială al Gabrielei Firea
De asemenea, se intenţionează finalizarea investiţiilor începute, între priorităţi aflându-se Ambulatoriul "Victor Gomoiu", Spitalul de Copii "Victor Gomoiu", Spitalele "Foişor" şi Colentina.
Gabriela Firea spune că se va implica în vânzarea către medicii de familie a cabinetelor medicale la un preţ accesibil, dar şi să acorde o atenţie deosebită asistenţei medicale şi stomatologice pentru preşcolari şi elevi, în toată perioada în care aceştia se află în unităţile de învăţământ.
Medicina școlară
– Asistenţa medicală şi stomatologică acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unităţile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe, şcoli, licee și facultăți.
[citeste si]
Deschiderea punctelor de prim-ajutor
"Doresc redeschiderea punctelor de prim-ajutor din Pasajul Universităţii şi Politehnică şi amenajarea altora în toate zonele aglomerate, truse de prim-ajutor, inclusiv oxigen şi defibrilatoare, în incintele publice aglomerate, dotarea cu defibrilatoare a clădirilor aglomerate, farmacii, la fiecare etaj al unităţilor medicale, cursuri de prim-ajutor organizate de Primărie. De asemenea, intenţionez crearea unui centru municipal pentru situaţii de urgenţă care să reunească peste 50 de instituţii publice din Capitală şi care presupune o locaţie proprie pentru desfăşurarea activităţilor. Investiţia este finalizată", a afirmat Gabriela Firea.
Diagnoza stării de sănătate a bucureștenilor
– Se vor avea în vedere diverse domenii: evaluare globală, boli cardio-vasculare, cancer, boli metabolice etc, evaluare a factorilor de risc de îmbolnăvire (poluare, alimentație, stres etc.)
– Se realizează prin studii complexe socio-medicale demografice la nivelul întregii populații, pe profile socio-demografice și/sau in anumite zone considerate vulnerabile sau cu risc crescut.
Operativizarea Sistemului de management al situațiilor de urgență
– Sistemul de Management al Situatiilor de Urgentă la nivelul Municipiului Bucuresti (SMSUMB) propune un mod de lucru îmbunătătit, prin crearea unui centru municipal pentru situatii de urgență care reunește peste 50 de instituții publice din Capitală. Noul centru pune la dispozitia tuturor institutiilor implicate o locatie proprie pentru desfăsurarea activitătilor, un centru de comandă unic care beneficiază de o infrastructură hardware de ultimă generatie si un sistem informatic performant ca si suport decizional, facilitand astfel o bună colaborare între acestea.
– Prin acest proiect se realizeaza un dispecerat centralizat, capabil să răspundă si să coordoneze în timp real orice situatie de urgentă de amploare, pentru restabilirea stării de normalitate într-un timp cât mai scurt. Pe termen lung, acesta va contribui la cresterea calitătii serviciilor acordate cetătenilor.
– Scopul acestui centru este acela de a reuni toate dispeceratele instituţiilor si serviciilor implicate în procesul de gestionare a situatiilor de urgentă din Municipiul Bucuresti.
Gabriela Firea a fost susținută,miercuri, de prof. dr. Florian Popa, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Senat, Rodica Nassar - vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, dar şi o serie de manageri din domeniul sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu