Fraudă bani, card bancomat. Mii de bucureșteni au rămas fără banii de pe card

 Doi bărbaţi din Republica Moldova au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT după ce ar fi copiat datele de pe mai multe carduri prin montarea unor dispozitive şi camere video pentru înregistrarea momentului tastării codului PIN pe bancomatele aparţinând mai multor instituţii bancare. Ei acționau numai în municipiul București și au păgubit o mulțime de persoane. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Alexandru Grosu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (144 acte materiale), complicitate la infracţiunea de falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, în formă continuată (90 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de punere în circulaţie de valori falsificate, în formă continuată şi a lui Vadim Bîlici, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. 

Procurorii arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada martie-iulie, un grup de cetăţeni din Republica Moldova, respectiv Alexandru Grosu, Vadim Bîlici şi suspecţii T. P., G. I. şi Ş. E. au acţionat pe teritoriul României, în Bucureşti, montând dispozitive de copiere a datelor de pe cardurile bancare şi camere video pentru înregistrarea momentului tastării codului PIN, pe bancomatele aparţinând mai multor instituţii bancare. Dispozitivele au fost montate pe un singur model de bancomat, respectiv NCR 5887, acestea fiind special adaptate pentru dimensiunile acestuia. Cei cinci au acţionat în echipe de câte două persoane, venind şi părăsind România, pe rând. Aceştia au transmis informaţiile obţinute prin compromiterea bancomatelor către persoane necunoscute care au clonat cardurile bancare copiate şi au efectuat retrageri frauduloase de numerar, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi Australiei. 

Acționau în echipe

"Cei cinci au acţionat în echipe de câte două persoane, timp de aproximativ 2-3 săptămâni fiecare, montând dispozitive de skimming pe bancomate aparţinând instituţiilor bancare menţionate anterior. Fiecare echipă a avut zone favorite în care a acţionat, dispozitivele de skimming fiind montate la intervale de 2-3 zile, însă uneori şi în fiecare zi. De asemenea, fiecare membru al echipei era specializat, montând fie camera video, fie skimmer-ul propriu-zis. Începând cu data de 6 mai până în data de 11 iulie, bancomatele compromise au fost identificate în timp util de către organele de urmărire penală, astfel încât cardurile introduse în acestea, în intervalul de timp cât dispozitivul de skimming a fost instalat, au fost blocate la debitare, evitându-se astfel crearea prejudiciului", se precizează în comunicat. 

[citeste si]

Sursa citată mai arată că, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de suspecţii T. P., G. I. şi Ş. E., la data de 21 noiembrie, suspectul T. P. fiind identificat pe teritoriul Republicii Moldova, cu ocazia unor percheziţii domiciliare efectuate la locuinţa acestuia de către procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi poliţişti din cadrul Inspectoratului General de Poliţie al Republicii Moldova. 

Dosarul a fost înaintat pentru a fi soluţionat de Tribunalul Bucureşti, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel