România este lăudată într-un amplu articol publicat pe site-ul cunoscutei televiziuni Euronews. Țara noastră este văzută ca viitorul nod energetic al Europei și este apreciată pentru eforturile pe care le face în tentativa asigurării independenței energetice.
"Și dacă România și-a făcut marea revenire pe harta hidrocarburilor?". Astfel începe un articol din ediția franceză a Euronews, care vorbește despre potențialul energetic al României în contextul tensiunilor dintre Rusia și Uniunea Europeană, provocate de situația din Ucraina.
În 2012, exploratorii companiei OMV Petrom au descoperit un câmp uriaș de gaze în apele adânci de pe litoralul românesc al Mării Negre, scrie sursa citată, care continuă: În aceeași vară, norocul le-a zâmbit din nou acestora, odată cu localizarea unui câmp de petrol mai aproape de coastă, cea mai importantă descoperire din România în ultimii zece ani.
Gaz și petrol pentru independența energetică a țării și pentru Europa
Exploatarea acestui zăcământ de "aur negru" ar putea reconfigura harta energetică a Europei. Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a declarat: "Am aici o mostră din sonda 'Marina-1', care ne dă încredere în potențialul pe care Marea Neagră îl are pentru Europa. Sperăm ca prin descoperirea și exploatarea de gaz din Marea Neagră, România să nu mai aibă nevoie de importurile de gaze. În plus, în cazul în care cantitățile de petrol descoperite vor fi însemnate, acestea ar putea acoperi o parte din nevoile europene".
În acest moment, România produce mare parte din gazul pe care îl consumă, importând mai puțin de 20% din Rusia. Cum însă relația cu partenerul rus are de suferit în fiecare zi, noi depozite offshore s-ar putea dovedi vitale la un moment dat. Profesorul Silviu Neguț, unul dintre cei mai importanți experți români în geopolitică, opinează că românia are capacitatea de a deveni următorul nod energetic al Uniunii Europene. Rămâne însă un obstacol de depășit: "Acțiunea agresivă a Rusiei pentru a controla toată energia din zona Mării Negre. Eu consider că UE ar trebui să răspundă ca un bloc regional unit. Asta e soluția, nimic altceva".
Problema rețelei de gazoducte
Cei de la Euronews notează însă că România mai are de lucrat la îmbunătățirea și la finalizarea conexiunii dintre rețeaua sa de gazoducte și cele ale Bulgariei, Ungariei și Republica Moldova. Comisia Europeană insistă asupra necesității de a dezvolta conducte în ambele sensuri, pentru a proteja Europa de capriciile Rusiei. În cazul în Moscova ar închide astăzi robinetul cu gaz, România și-ar putea alimenta vecinii doar în cantități mici. Rețeaua sa nu este în acest moment complet echipată cu sisteme pentru inversarea fluxului de gaz, iar conexiunile transnaționale încă se confruntă cu diferențe între standarde și realitate și cu obstacolele politice.
România, lăudată pentru reducerea consumului și investițiile în energie verde
Un alt mod prin care se încearcă asigurarea independenței energetice a țării este reducerea consumului, capitol la care România lucrează din greu, mai notează jurnaliștii francezi. În capitala București, clădirile din epoca Ceaușescu trec printr-un amplu proces de renovare și izolare termică, finanțat în principal din fonduri europene. Scopul: să scadă la jumătate consumul de gaz și să reducă emisiile de CO2.
De asemenea, România a cunoscut o "revoluție verde", grație investițiilor masive făcute pentru obținerea energiei eoliene și a biogazului.
În final, ediția francează a Euronews concluzionează: "Bucureștiul a înțeles: doar o tranziție de la 'aurul negru' la 'aurul verde' va asigura securitatea energetică a țării pe termen lung".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News