EXCLUSIV  „El profețea începutul unei ere fără războaie, dar…” Daniel Cristea-Enache reamintește

Sâmbătă, 5 martie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată războiului reflectat în literatură, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre prognoza greșită făcută de sociologul și politologul american Francis Fukuyama, autorul cărții Sfârșitul istoriei și ultimul Om (The End of History and the Last Man) în care profețea începutul unei ere fără războaie.

„Trebuie să facem eforturi să rămânem oameni întregi la cap când vedem nenorocirile din jurul nostru. Mă gândesc ce idealist era Fukuyama (Francis Fukuyama) ce care spunea după 1989, în 1992 mi se pare că a apărut textul lui cu sfârșitul istoriei (cartea Sfârșitul istoriei și ultimul Om). S-a sfârșit istoria, intrăm într-o epocă a libertăților generalizate, a drepturilor omului, a prosperității, nu vor mai fi conflicte, nu vor mai fi probleme, nu vor mai fi războaie. S-a sfârșit istoria. Asta era în 1992.”

Câte catastrofe s-au întâmplat în acești 30 de ani

„Dacă numărăm câte lucruri teribile s-au întâmplat în acești 30 de ani, câte catastrofe s-au întâmplat pe planetă în acest interval, ne dăm seama că istoria nu se sfârșește niciodată. Este un continuum, este un flux, este o revenire circulară la dramele și tragediile generațiilor precedente. Mai devreme sau mai târziu reiterezi o experiență pe care au făcut-o alții înaintea ta. ” a conchis Daniel Cristea-Enache.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel