Urmărește emisiunea live


Dispute între liberali şi Zgonea la votul pe proiectul pensiilor parlamentarilor

Parlamentarii liberali şi preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, au avut marţi, în plenul reunit, o dispută pe tema modului de vot pentru cererea de reexaminare a şefului statului privind modificarea proiectului referitor la pensiile parlamentarilor. 

În cazul cererilor de reexaminare se votează, potrivit Regulamentului, proiectul de lege de adoptare a cererii de reexaminare şi nu raportul comisiei de specialitate cu amendamente, a anunțat, marți, preşedintele de şedinţă Valeriu Zgonea.

După ce s-a supus la vot, rezultatul a fost 300 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi opt abţineri, iar Zgonea a anunţat că proiectul legii pentru adoptarea cererii de reexaminare a fost adoptat.

Liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a cerut să se mai dea un vot legii în ansamblu.

Citește și: Circ în Parlament făcut de Cristiana Anghel, după votarea pensiilor speciale

'În acest moment, dumneavoastră, domnul preşedinte, încălcaţi Regulamentul. În conformitate cu actualul Regulament, procedurile spun că cererea de reexaminare a preşedintelui se transmite comisiilor, comisiile dezbat, au trei variante: admit fără niciun fel de modificări cererea de reexaminare, admit cu modificări sau resping. Noi suntem în faza de admitere cu modificări. Comisiile întocmesc raport, raportul se înaintează plenului reunit şi plenul votează raportul ca urmare a faptului că sunt o serie de modificări la cererea de reexaminare. După ce se votează raportul, se însuşesc de către plenul reunit aceste modificări, urmează votarea legii în ansamblu, ceea ce dvs refuzaţi să faceţi', a afirmat Nicolăescu, citat de Agerpres.

Valeriu Zgonea a explicat că există două situaţii în astfel de situaţii: prima spune că, în cazul în care sunt adoptate obiecţii la comisii, parţial sau în totalitate, aşa cum este cazul de faţă, se supune la vot legea de adoptare a cererii de reexaminare şi nu raportul comisiei, după votarea în ansamblu, adică pe amendamente.

A doua situaţie, potrivit lui Zgonea, este în caz de respingere a solicitărilor preşedintelui, când se votează respingerea cererii de reexaminare, după care se votează legea în forma iniţială, aşa cum a fost adoptată de Parlament înainte de a pleca la şeful statului. Astfel, s-a mai supus o dată la vot legea în ansamblu, iar rezultatul a fost: 287 de voturi pentru, un vot împotrivă şi cinci abţineri. La acest al doilea vot liberalii au spus că nu vor participa, iar o parte din ei au ieşit din sală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel