Diaconescu-Ponta: 1 la zero. Greşeala făcută de premier în cazul Oltchim

ponta_dd
ponta_dd

Premierul Victor Ponta s-a implicat în dezbaterea publică a privatizării Oltchim. El şi-a exprimat speranţa că la privatizare va veni un investitor strategic, din Rusia, care să aibă forţa financiară necesară pentru a susţine combinatul. Ponta a mai declarat că Dan Diaconescu îşi angajează răspunderea penală, dacă nu are banii din oferta pe care şi-a asumat-o, iar luni a avansat ipoteza că aceşti bani nu există.

Politologii cred că implicarea premierului în această dispută este o greşeală, iar Victor Ponta şi USL pierd ca imagine, indiferent de rezultatul privatizării. Regula, în astfel de situaţii, este ca şeful Executivului să evite o implicare directă, eventualele atacuri urmând a fi susţinute de experţi sau de oameni de partid cu imagine de tehnocraţi. Cel mai bun exemplu este dat de Sorin Oprescu, primarul Capitalei, care evită să fie asociat cu incidente care au potenţial de imagine negativ, cu excepţia cazurilor în care poate aduce chiar el o rezolvare.

„Dan Diaconescu şi-a asumat rolul salvatorului, explică politologul Alfred Bulai. A-l ataca, te plasează automat în tabăra celor care nu vor salvarea combinatului, evident în percepţia publicului care crede în Dan Diaconescu. Dar despre acest public e vorba. PP-DD a balansat între 6-12 la sută de la începutul anului, iar miza e un scor de 12-15 procente, care ar crea probleme USL, împiedicând-o să facă 50%. Victor Ponta face o greşeală de comunicare, angajându-se personal într-o dispută cu Diaconescu. Premierul nu are nimic de câştigat. Dacă privatizarea eşuează, adversarii îl vor acuza că nu a organizat bine procesul. Electoratul lui Diaconescu va lua de bun orice scenariu prin care acesta se disculpă: contractul are greşeli, ciocoii nu au vrut să mă lase, îşi acoperă furturile etc. PP-DD e câştigător în orice ecuaţie, iar asta înseamnă că USL pierde, pentru că se luptă cu Diaconescu pentru acelaşi electorat. Oamenii săraci, care aşteaptă soluţii salvatoare, chiar miraculoase, oricum nu mergeau către PDL. Intervenţiile lui Ponta angajează Executivul într-o dispută pe care o putea evita. Se vădeşte, încă odată, că USL nu are o strategie de comunicare pe măsura adversarilor şi nici purtători de mesaje care să acţioneze coordonat, lăsând totul la voia inspiraţiei. În concluzie, Ponta s-a expus, a căzut în capcana întinsă de Dan Diaconescu. Putea reduce costurile de imagine dacă tăcea şi găsea experţi care să demonteze discursul lui dan Diaconescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel