Desene cu animale, vechi de 12.000 de ani, descoperite în Franţa

O placă de gresie pe care au fost gravate siluetele unor cai şi ale altor erbivore de la sfârşitul Paleoliticului a fost descoperită pe un şantier de săpături arheologice din Angouleme, în sud-vestul Franţei, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP), citat de AFP.

Descoperirea reprezintă o surpriză pentru arheologi, deoarece acea placă datează din urmă cu 12.000 de ani, un interval ce corespunde perioadei denumite Azilian. Or, 'arta aziliană este adeseori considerată ca o ruptură, marchează o renunţare la figurativ în beneficiul abstractului', au explicat cercetătorii de la INRAP. 'Să găseşti cai şi alte animale desenate în această perioadă a Azilianului recent reprezintă ceva excepţional', a declarat Valerie Feruglio, specialistă în arta preistorică. În vara anului 2018, reprezentări figurative au fost descoperite pe plachete de şist gravate în situl azilian străvechi (vechi de 14.000 de ani) Rocher de l'Impératrice (Stânca Împărătesei) din Plougastel-Daoulas în vestul Franţei.

'Însă noua descoperire decalează cu 2.000 de ani persistenţa reprezentărilor figurative' din arta aziliană, a adăugat Valerie Feruglio. Autorii gravurilor din Angouleme sunt Homo sapiens care erau încă nomazi şi vânători-culegători. Ei erau pe cale să trăiască 'o tranziţie climatică', odată cu sfârşitul erei glaciare şi cu trecerea la o climă temperată, a subliniat Miguel Biard, arheolog la INRAP şi coordonatorul şantierului arheologic din Angouleme. 'Acel fapt le-a bulversat modul de viaţă', a adăugat acelaşi expert.

Placheta a fost găsită în timpul unor săpături preventive realizate de experţi de la INRAP în cartierul gării din Angouleme, între 9 aprilie şi 23 noiembrie 2018. Cercetările, realizate cu finanţare din partea statului francez, au descoperit trei aşezări preistorice succesive. Aproximativ 200.000 de obiecte din silex şi 400 de vârfuri de săgeţi au fost găsite în acea zonă, un loc de vânătoare folosit de oamenii preistorici.

Prezente pe ambele feţe ale plachetei, gravurile asociază motive figurative şi geometrice (mai ales dungi). Siluetele de erbivore fin desenate se întrepătrund şi a fost nevoie de privirile avizate ale experţilor pentru a identifica animalele astfel reprezentate. Gravura cea mai vizibilă, aceea a unui cal fără cap, ocupă jumătate din suprafaţa uneia dintre cele două feţe. Incizii foarte fine sugerează blana animalului. Picioarele şi copitele sunt foarte realiste. Pe aceeaşi faţă a plăcuţei există, de asemenea, un alt cal, un cerb - recognoscibil după forma copitelor, dar şi el desenat tot fără cap - şi, probabil, un bour. Pe cealaltă faţă, trăsăturile gravate sunt deosebit de fine, lăsând să apară jumătatea posterioară a unui cal. Descoperirea va fi prezentată publicului larg, la Angouleme, cu ocazia Zilei naţionale a arheologiei, celebrată în Franţa în perioada 14-16 iunie, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel