De ce Primăria Sinaia a pierdut în instanță telegondola

TeleGondola-Sinaia-Sus
TeleGondola-Sinaia-Sus

Una dintre cele mai importante investitii din Sinaia, telegondola, riscă să treacă în  proprietatea firmei de leasing Dunărea IFN SA, după ce Primăria Sinaia nu a achitat la timp rata finală de 300.000 de euro, dintr-un contract total de 7,6 milioane de euro, din care 2,3 milioane proveneau din fonduri guvernamentale.

"Dintr-un contract de 7,6 milioane de euro, mai era de achitat o rată de 300.000 de euro, care trebuia plătită în iunie. Rata nu a putut fi plătită pentru că telegondola nu a avut încasări în ultima perioadă, în condiţiile în care de regulă are, în medie, încasări de 200.000 de lei", declară primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

În urma unei licitaţii publice câştigată de grupul de firme Dunărea, la data de 20 decembrie 2006, a fost semnat contractul de leasing financiar pentru achiziţionarea unei telegondole "la cheie". Inaugurată în decembrie 2007, telegondola, care face legătura între cota 1000 şi cota 1400, a avut la început probleme ca urmare a lipsei certificatului Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

Acum, Primăria susţine că din luna mai I.S.C.I.R nu a mai prelungit autorizaţia de funcţionare a telegondolei, acuzând faptul că Dunărea IFN S.A. nu a luat nici o măsură de remediere a alunecării stalpului 6, aşa cum I.S.C.I.R. recomandase. Telegondola nu a mai funcţionat, iar SC Transport Urban Sinaia S.R.L, care exploatează instalaţia, a notificat lipsa încasărilor şi pierderile înregistrate către Dunarea IFN S.A considerând că aceasta este direct răspunzătoare în calitate de proprietar-locator al instalaţiei, scrie Mediafax.

În 25 octombrie 2011, autorităţile locale din Sinaia au primit o adresă prin care Dunărea IFN S.A anunţa rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a debitului urmărit, ca urmare a întârzierii SC Transport Urban Sinaia S.R.L cu 90 de zile la plata ratei de leasing.

Săptămâna trecută, prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, acuza autorităţile locale din Sinaia că, după ce au pltătit deja şase milioane de euro, nu au achitat ultimele rate aferente contractului de leasing prin care a fost cumpărată telegondola, pierzând astfel telegondola în favoarea firmei de leasing care a finanţat cumpărarea instalaţiei.

Prefectul de Prahova a mai spus că în aceste condiţii se pune problema dacă Primăria Sinaia mai este "capabilă" să ia parte la organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, care este programat pentru anul 2013 pe Valea Prahovei.

"Primăria a semnat un contract de leasing nefiind atentă la toate clauzele contractului. Acum încearcă, prin diferite adrese, să arunce vina pe altcineva: pe Instituţia Prefectului, pe cetăţenii din Sinaia şi să se exludă din această culpă. Dar, dacă se citeşte contractul, se va observa că Primăria era obligată să facă o serie de lucrări şi să întreţină această instalaţie în bune condiţii de funcţionare, încă de la început", a mai spus Adrian Dobre.

Acesta a adăugat că, potrivit contractului de finanţare, noua societate care va cumpăra instalaţia are posibilitatea să o demonteze din zona respectivă şi să o ducă în altă zonă, pe cheltuiala Primăriei, a firmei care administra această instalaţie.

"S-ar putea să ne trezim că primăria Sinaia va fi obligată să plătească toate cheltuielile cu delocalizarea instalaţiei şi montarea ei într-o altă zonă. Suntem într-un moment în care nu ştiu dacă primăria va mai putea face ceva", a mai spus prefectul judeţului Prahova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel