De ce ne trezim la ora 3 și cum putem reduce acest obicei

FOTO: Freepik @amenic181
FOTO: Freepik @amenic181

Aproximativ o treime din populație se trezește la ora 3 noaptea. Care sunt motivele și cum putem să scăpăm de acest obicei.

Trezirea la ora 3 noaptea și dificultatea de a adormi din nou poate fi o experiență frustrantă pentru cei mai mulți dintre noi.  Unii oameni se pot întreba ce ar putea cauza acest tip de întrerupere a somnului și dacă ar trebui să caute ajutor. Trezirea în mijlocul nopții sau dimineața devreme, numită trezire nocturnă sau trezire matinală, este comună.

Astfel, potrivit unui studiu american citat de Sleep Foundation, s-a constatat că peste o treime (35,5%) dintre oameni se trezesc în mijlocul nopții în trei sau mai multe nopți pe săptămână, în timp ce un studiu similar efectuat în mai multe țări europene a constatat că aproape o treime dintre oameni se trezesc trei sau mai multe nopți pe săptămână.

Deși nu este întotdeauna posibil să se identifice cu exactitate motivul pentru care o persoană se trezește la ora 3 dimineața, înțelegerea cauzelor comune ale întreruperilor de somn poate ajuta oamenii să doarmă mai profund pe parcursul nopții.

Cele mai comune motive pentru care o persoană se poate trezi la ora 3

Tulburări ale mediului de somn

Zgomotul pe timp de noapte, cum ar fi sunetele produse de traficul exterior, televizoarele sau telefoanele mobile, reprezintă o cauză semnificativă a tulburărilor de somn.

Pauzele pentru baie

Uneori, când o persoană se trezește în timpul nopții, simte nevoia să urineze, ceea ce se numește nocturie.

Menopauză

Modificările hormonale din timpul menopauzei pot provoca, de asemenea, somnul perturbat. Simptomele menopauzei sunt cauzate de scăderea producției de anumiți hormoni.

Tulburări de somn

Tulburările de somn sunt afecțiuni care afectează calitatea, momentul și cantitatea de somn pe care o persoană o obține în fiecare noapte. Trezirile nocturne sunt un simptom al mai multor tulburări de somn, precum insomnia, apneea obstructivă în somn, tulburările ritmul circadian, coșmarurile.

Stres, anxietate sau depresie

Unele persoane sunt mai predispuse să experimenteze un somn întrerupt în perioadele stresante. Această trăsătură se numește reactivitate a somnului și poate face ca o persoană să aibă probleme în a rămâne adormită pe tot parcursul nopții.

Probleme de sănătate și medicația

O varietate de probleme de sănătate sunt asociate cu trezirea în timpul nopții, precum durerile, condițiile cardiace și vasculare, afecțiunile respiratorii, tulburările endocrine, tulburările neurologice.

Îmbătrânire

Ritmul circadian al unei persoane se modifică odată cu vârsta, ceea ce face ca trezitul de dimineață să fie mai frecvent la adulții mai în vârstă. De fapt, este obișnuit ca adulții în vârstă să se trezească de trei sau patru ori în fiecare noapte, mai notează sursa menționată.

Cum putem scăpa de obiceiul trezitului la 3 noaptea

Pentru a scăpa de obiceiul de a te trezi la aceeași oră în fiecare noapte, puteți încerca următoarele strategii:

- Stabiliți un program de somn regulat

- Creați un mediu de somn propice

- Evitați stimulentele înainte de culcare

- Gestionează stresul și anxietatea

- Stabiliți un ritual de culcare

- Evitați consumul excesiv de lichide înainte de culcare.

Citește și: De ce nu este bine să beți ceai de somn în fiecare seară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel