Dacian Cioloş, subiecte arzătoare în presa franceză. Interviu

Europa este în mare dificultate în ceea ce priveşte problema migraţiei şi România consideră că soluţia trebuie să fie găsită prin dialog între toate statele membre ale UE, a declarat Dacian Cioloş, într-un interviu pentru posturile France 24 şi Radio France International.

'România a spus clar că nu se poate concepe un mecanism automatic de distribuire a migranţilor, pe baza unor cote obligatorii, că acest mecanism trebuie să rămână voluntar şi că, în funcţie de posibilităţile de asimilare şi integrare a acestor migranţi, România poate face eforturi alături de celelalte state, dar eforturi care pot fi făcute în mod real. Ne menţinem această poziţie', a spus Cioloş.

Spaţiul Schengen 

Şeful executivului român s-a referit şi la spaţiul Schengen şi rolul acestuia în contextul crizei migraţiei, subliniind că este nevoie de aplicarea, la frontierele exterioare ale UE, a regulilor deja existente.

'Nu avem niciun interes să vedem că spaţiul Schengen dispare. Spaţiul Schengen şi zona euro sunt în centrul proiectului european şi al spaţiului de libertate şi schimb pe care vrem să-l construim în Uniunea Europeană. Spaţiul Schengen este ameninţat, dar asta şi pentru că, poate, nu suntem în măsură să controlăm bine frontierele externe ale UE. (...) Cred că soluţia pentru a ajunge să protejăm spaţiul Schengen este, aşadar, aceea de a ajunge să aplicăm bine regulile noastre la frontierele exterioare ale Uniunii', a subliniat premierul român.

În opinia sa, în prezent sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să fie acceptată ca membru în Schengen.

'Evident că nu avem interesul să intrăm într-un spaţiu Schengen care nu ar funcţiona. Nu vrem să intrăm în spaţiul Schengen doar pe hârtie. Vrem să beneficiem de realităţile din teren şi, desigur, să ne asumăm responsabilităţile care ne revin', a subliniat el.

Extinderea Uniunii Europene nu este un eşec

În acelaşi interviu, Dacian Cioloş a estimat că extinderea Uniunii Europene nu este un eşec, dar a atras atenţia că aceasta nu a fost urmată de un proces de integrare suficient.

'Avem 15 state membre mai vechi care au acceptat alte 13 state venite ulterior în club. Deci sunt 15 ţări care au avut mai mult timp pentru integrare după aderarea lor, după extinderi succesive. A fost o mare extindere despre care am crezut şi încă eu cred că a fost o şansă istorică pentru UE, dar poate din cauza crizei economice şi financiare am fost nevoiţi să luăm multe decizii de urgenţă şi nu ne-am lăsat timp pentru a ne înţelege bine, a ne asculta bine şi a duce la capăt procesul de integrare', a explicat prim-ministrul român.

[citeste si]

Pe de altă parte, el şi-a exprimat sprijinul pentru rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene, apreciind că această evoluţie este atât în interesul britanicilor, cât şi al Uniunii Europene însăşi. În legătură cu măsurile adoptate pe plan intern după preluarea mandatului de premier, Dacian Cioloş a evidenţiat continuarea luptei anticorupţie, începută deja de câţiva ani, şi iniţierea unei reforme administrative astfel încât administraţia să devină 'mai eficientă, mai profesionistă, mai transparentă şi mai puţin politizată', reformă ale cărei efecte ar trebui să se vadă şi după alegerile parlamentare de la finalul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel