Cutremur la Buzău după un articol publicat în DC News. Mărturii teribile: "Mă simt batjocorită"-exclusiv

Cutremur la Buzău după articolul pe care DC News îl publicat în urmă cu câteva zile: 'Calvar în Buzău. Directorul de la Compania de Apă rupe tăcerea-exclusiv'.

Cutremur în sensul că unii buzoieni nu au mai vrut să tacă, și-au arătat revolta și s-au plâns pentru că sunt pur și simplu umiliți. O parte din ei primesc apă neagră de la robinet și nimeni nu face nimic. Buzoienii ne-au scris că își doresc ca situația să se rezolve cât mai repede, iar cei vinovați să plătească.

Leafa lui Ionel Tescaru, directorul de la Compania de Apă Buzău, merge. Și merge bine, încasând aproape 175 milioane lei pe lună, sumă la care buzoienii de rând nici nu pot visa. În tot acest timp, oamenii se plâng că primesc 'otravă' de la robinet, apă care nu se poate bea și care le poate pune viața în pericol.

În urma articolului publicat DC News în care vorbeam despre calvarul din acest oraș, cititorii ziarului ne-au scris și ne-au povestit cum au ajuns să fie umiliți, pe banii lor, în propriile case. În rândurile de mai jos redăm o parte din mesajele pe care le-am primit de la cititorii DC News din Buzău după publicarea articolului: "Calvar în Buzău. Directorul de la Compania de Apă rupe tăcerea-exclusiv":

(w670)

(Fotografie făcută duminică, 10 ianuarie 2016)

1. Locuiesc pe strada Cuza-Vodă unde apa curge aproape săptămânal murdară, de spălat lucruri nu mai zic câte am aruncat, cu toate că s-au schimbat țevile când au fost "modernizate". Câteva persoane au făcut reclamații, dar nimic. Au spus ca au înregistrat cererea și că urmează să se rezolve... dar absolut nimic din vară până acum.

2. Am făcut sesizări o perioadă... fără nici un rezultat. Acum filtrul centralei termice este ruginiu. Mă întreb... dacă se strică centrala voi fi despăgubită de Compania de apa? Am întrebat de ce se numește apă potabilă pentru că nu se poate bea! - Oancea Vasilica

3. Am citit articolul dumneavoastră și mă simt de 10 ori mai revoltată de ce se întâmplă la Compania de apă Buzău! Ca să nu vă plictisesc, vă relatez pe scurt o istorioară cât se poate de reală: tatăl meu locuieşte în oraşul Pătârlagele. Prin spatele casei lui trece râul Buzău! Acum doi-trei ani, (nu am acum datele exacte, dar dacă este cazul le relatez), utilaje ale primăriei (ale primarului mai exact, Gherghiceanu) luau pietriş din malul apei, care este oricum de câţiva metri înălţime şi chiar în spatele caselor oamenilor! După ce au avut loc nenumărate alunecări ale malului în partea superioară din cauza săpăturilor făcute la baza acestuia de utilaje, tata a spus stop, nu se mai poate ca din grădina mea să cadă în apă metri întregi de pământ! A sesizat reprezentanţi ai primăriei cu privire la situaţie, iar răspunsul a fost sec: dacă nu vă convine adresaţi-vă celor de la Ape! Zis şi făcut, tata fiind un fost om al legii, acum pensionar, s-a gândit că situaţia e simplă, face omul sesizare la Buzău la Ape şi gata problema! S-a înarmat omul cu actele terenului care au mai mult cu 4-5 metri de pământ decât realitatea, pentru că "i-au înghiţit apele", face o filmare-două cu telefonul lui (nu foarte perfomant la vremea respectivă) cum utilajele iau din albia râului pietrişul şi hop, la direcţia de Ape la judeţ ca omul de rând care plăteşte impozite şi taxe! Cere să vorbească cu directorul, al cărui nume îl aflu în caz de nevoie, şi îşi spune omul off-ul! Răspunsul nesimţirii tipice al autorităţilor a fost: domnule, nu mă interesează ce filmări şi acte ai dumneata, du-te acasă şi vezi-ţi de gospodărie că noi nu suntem nişte fraieri şi nu ştii cu cine te pui! Tata revoltat: domnule, e inadmisibil să îmi vorbiţi aşa, sunteţi plătiţi şi din banii mei, am să chem televizunea! Omul cu puterea: poţi chema pe cine vrei nene, noi suntem cu puterea, legea şi banii în mână, dezminţim prostia asta imediat, dacă te bagă cineva în seamă şi consecinţele deranjului cui nu trebuie le suporţi dumneata, stai liniştit! A venit tata cu coada între picioare şi tensiunea 20 vreo săptămâna că nu mai este dreptatea ce era pe vremea lui! Oamenii ăştia nu au scrupule, asta e cert, şi tata a rămas şi azi cu filmarea în telefonul lui vechi, în speranţa că cineva, cândva, o să facă dreptate! - Cornelia Mihalcea

[citeste si]

4. Apa murdară la robinet este așa încă din 2014! - Petruța Codrianu - Dumitru

5. Am citit acest subiect şi într-adevăr, aşa este, întotdeauna de sărbători începe să curgă apă murdară, la fel cu o zi înainte de sărbători şi după sărbători, în prima zi! Efectiv nu o poţi folosi! Din punctul meu de vedere, dacă pe acele ţevi curge aşa mizerii nu o poţi folosi nici după. Eu o văd galbenă, uneori cad negreli la fundul paharului dacă o laşi să se decanteze! Bineînţeles că familia mea consumă apă de băut din supermarket, dar la gătit mâncare... pe asta o folosim! Locuiesc în Primăverii. - Toma Romeo

6. Mă numesc Lavinia, sunt o locuitoare a "distinsului" oraș-municipiu Buzău. Am citit articolul dumneavoastră în legătură cu "calitatea" apei de la Buzău. Îndemnul dumneavoastră m-a făcut să-mi doresc să vă scriu acest mail pentru că mă simt batjocorită efectiv de Compania de Apă a acestui oraș. Sunt conștientă că vocea mea, prea mică în acest context, n-o să răsune, dar doresc să-mi exprim totuși neplăcerile ce au atins cote destul de înalte. Gradul de suportabilitate a fost greu pus la încercare. În vacanța de iarnă, intervalul 19.12.2015-04.01.2016, mai ales, au existat mai multe zile cu apă, dacă o pot numi așa, neagră, evident nepotabilă, de o culoare dubioasă, asemănătoare deșeurilor. Este imposibil și inacceptabil să locuiești într-un oraș, cu pretenții de civilizație și să primești o asemenea mizerie la robinet. Pur și simplu, nu te puteai atinge de acea substanță. În ajunul sărbătorilor, românii autentici, printre care și membrii familiei mele, fac pregătiri ce presupun utilizarea apei. Dar, ce să vezi? Dai drumul la robinet și de acolo începe să curgă o licoare demnă de utilizat în filmele horror. Nu poți spăla vase, nu poți spăla rufe, nu te poți spăla pe tine însuți fiindcă riști să te îmbolnăvești! Dacă dimineața, culoarea mizerabilă nu e atât de vizibilă și ești nevoit să o inspectezi de fiecare dată când vrei să o folosești, seara e de-a dreptul noroi. Acest lucru se întâmplă, cu preponderență, în ajunul sărbătorilor importante, dar nici zilele obișnuite nu scapă perioade mai lungi de timp. Săptămânal ai de-a face cu mizeria pe care ne-o furnizează și pe care, noi, "fraierii", o plătim. Îmi pare rău că n-am fost suficient de inspirată să fac poze la momentul oportun sau să filmez, dar sunt convinsă că n-o să aștept prea mult acel moment, pentru ca are grija Compania de Apă, din Buzău, să-mi ofere prilejul.

7. Tocmai am citit articolul referitor la apa din oraşul Buzău. Vreau să vă spun că, nu mai departe de alaltăieri (6 ianuarie 2016), apa care curgea la robinetele noastre (P.T. 18) era de culoarea cafelei cu lapte. Noroc că era sărbătoare şi nu am pus rufe la spălat, altfel le scoteam mai murdare, chiar pătate, decât fuseseră înainte de spălare. Să nu mai spun că nu am fost anunţaţi de vreo avarie sau lucrare în zonă. Lucrul acesta se întâmplă foarte des. Apa la Buzău este foarte scumpă şi de foarte proastă calitate. Cui să ne plângem? La facturare este jale: acest lucru se face prin Asociaţia de Proprietari şi plătim de ne sar capacele. Degeaba avem apometre: dau citirea cu o cantitate de 9-12 metri cubi lunar şi tot mă trezesc cu cel puţin o jumătate de metru cub în plus( în cele mai fericite cazuri!)-chipurile PIERDERI, deşi la noi subsolul este uscat, fără picătură de apă. De ce nu se desfiinţează contorul general al blocului, iar cei de la R.A.M.(care au salarii astronomice) să vină lunar să citească apometrele de apartament şi să ne factureze că atare? Ei ne fură prin contorul general al blocului!!! - Adrian Mărculescu

8. Scapă cine mai poate, trăiește cine mai rezistă! Ieri (n.r - duminică, 10 ianuarie) la robinet, timp de 2-3 ore, a curs un lichid negru ca motorina... Oare ar trebui să o folosim în loc de motorină? Mă gândeam să le ofer astăzi o cafea celor de la Compania de Apă numai că nu merită efortul meu de a mă deplasa. Mai bine stau acasa pentru că tot în zadar aș merge. Ei își fac treaba, își încasează banii, iar noi... rămânem spectatori la lefurile lor. NIMENI nu mai poate schimba NIMIC, totul este bătut în cuie ! Așadar, în loc de apă potabilă bem... un lichid otrăvitor pe care TREBUIE să-l platim! Rufele la spălat din galben devin maron, din alb se fac gri și tot așa aș mai continua dar... nu interesează pe nimeni... de NIMENI! (...) Nu vă invit la o cafea.... vă invit să lamurim împreună... Ce platim? Apă sau nămol ? Hoția nu o să dispară niciodată din România dacă privim nepăsători! Ei își încasează salariile, zeci, sute de milioane pe spinarea amărâților care trăiesc cu 272 lei... Rușine pentru Compania de apă! Voi acționa în instanță Compania de Apă pentru rufele murdare și pentru intoxicarea surzilor cu nămol în loc de apă!- Ionica Tarau.

(w670)

9. Am avut aceeaşi problemă pe 7 ianuarie. A venit un reprezentant şi a recoltat două probe de apă de la mine şi de la un vecin şi ni s-a spus că o să fie duse la laborator şi că rezultatul o să fie comunicat în câteva săptămâni. Haideţi să ne unim şi să facem ceva în acest sens pentru că aşa nu se mai poate!

DC News, solicitare către Compania de Apă

Amintim că DC News a făcut o solicitare către Compania de Apă pentru a oferi un punct de vedere privind calitatea apei.

DC News: De ce apa potabilă din Buzău este cea mai scumpă din România atâta timp cât oamenii plătesc o apă cu noroi?

Răspunsul din partea reprezentanților Companiei de Apă Buzău: Referitor la preţul apei furnizate la Buzău, va furnizăm următoarele informaţii: politica tarifară a Companiei de Apă pentru perioada 2009-2014 a fost aprobată în anul 2009, odată cu semnarea contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare. Mecanismul de tarifare se aplică în toate companiile de apă din ţară cu acţionari din cadrul administraţiei publice locale. Aplicarea politicii tarifare este obligatorie având în vedere contractele şi angajamentele asumate prin Hotărârile precedente ale autorităţilor teritoriale, premergătoare accesării de Fonduri Europene nerambursabile pentru infrastructură de apă şi epurare. Operatorii care implementează asemenea proiecte nu se află în acelaşi stadiu de implementare, de aici decurgând şi diferenţele de preţ. Spre exemplu, Buzăul a finalizat investiţiile pentru perioada 2009 – 2014 şi se află la nivelul tarifar pe care îl ştiţi, în vreme ce alţi operatori nu au ajuns încă să finalizeze investiţia. Cu titlu de noutate, vă aducem la cunoştinţă că buzoienii vor plăti mai puţin pentru serviciile prestate de Compania de Apă, în urmă noilor reglementări fiscale privind cota TVA. Preţul apei potabile a scăzut de la 5, 75 la 5,06 lei/mc, ca urmare a reducerii cotei TVA de la 24% la 9% pentru apa potabilă, iar preţul canalizării şi epurării a scăzut de la 3,22 la 3,12 lei/mc, în urma aplicării noii cote standard TVA, de 20%.

DC News: De ce de atâția ani, de când situația se repetă, nu s-a putut face nimic?

Răspunsul din partea reprezentanților Companiei de Apă Buzău: Vă informăm că, în a două jumătate a anului 2015, Compania de Apă a implementat o investiţie semnificativă în retehnologizarea punctelor termice din municipiu, care a constat în montarea unor staţii de deferizare şi demanganizare, fapt ce a generat o scădere drastică a situaţiilor în care supraconsumul de apă aferent sărbătorilor a condus la tulburarea apei furnizate.

În Micro 3, PT 16 a fost dotat cu un asemenea filtru complex, urmând ca şi la PT 17 să fie instalată o staţie similară. Nu exludem posibilitatea ca, punctual, în unele locuinţe din condominiile aferente cartierului Micro 3, apa să fi prezentat suspensii feruginoase în perioada sărbătorilor de iarnă, dar trebuie să ştiţi că acest gen de situaţii pot apărea şi din cauza instalaţiei interioare a blocului, la care Compania de Apă nu este autorizată să intervină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel