Cutremur în Centrul Istoric. Ce prevede un proiect al Primăriei Capitalei

20_Centru_CP_135149574e
20_Centru_CP_135149574e

Un proiect al Primăriei Capitalei lovește dur proprietarii de clăriri din București. Ei vor fi obligați să facă expertize tehnice pentru a vedea dacă imobilele prezintă risc seismic. Doar după ce vor avea un certificat seismic, proprietarii vor putea vinde sau închiria spațiul. În ceea ce privește clădirile care se vor dovedi că au risc seismic de gradul I sau II, ele nu vor mai putea fi date spre închiriere până când nu vor fi consolidate.  Proiectul prevestește închiderea a peste jumătate dintre restaurantele și cluburile din Centrul Istoric al Capitalei, ceea ce ar fi un dezastru atât pentru proprietari, cât și pentru chiriașii deținători de restaurante sau cluburi. În plus, vor fi închise și puținele magazine care au mai rămas în Centrul Istoric, unele dintre ele păstrând din tradiția meșteșugarilor de altădată. 

[caption id="attachment_374946" align="aligncenter" width="640"] foto: evz[/caption]

Radu Rizescu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu, a declarat pentru HotNews.ro că propuneri au fost trimise deja către Ministerul Dezvoltării. După ce se face expertiza tehnică și se va da un certificat seismic, se vor stabilii obligațiile fiecărei părți. Rizescu adaugă că Primăria poate interveni pe clădirile proprietate, pe cele care prezintă pericol public, pe cele care au spații publice, pe clădirile monument care sunt bogăția orașului. Restul devine responsibilitatea proprietarului.

Consilierul primarului Sorin Oprescu a subliniat că, în momentul în care este vândut sau închiriat imobilul, proprietarul trebuie să arate dovada că acea clădire nu prezintă risc seismic sau a fost consolidată. Spațiul de închiriere nu poate fi oferit nici măcar unui magazin alimentar. Responsabilitatea locuirii în acea clădire aparține proprietarului.

14 clădiri în zece ani

În prezent, doar Primăria Capitalei consolidează clădiri. Paisprezece clădiri au fost consolidate în zece ani. 374 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 reprezintă pericol public și 302 sunt încadrate în clasa a II-a.

Bogdan Hreapca, șeful direcției de Investiții din Primăria Capitalei, subliniază că fonduri sunt, însă procedura consolidării este îngreunată chiar de către proprietari, care invocă diferite motive. Pentru a consolida un bloc, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor.

Dai bulina jos, vine primăria și pune alta. Fără sancțiune

Cât despre situația actuală, Hreapca susține că nu există nicio sancțiune pentru proprietarii care dau jos bulina roșie -"Primăria de sector vine și pune altă bulină". În plus, "apartamentele din aceste clădiri nu se pot închiria, însă proprietarii închiriază la negru. În cazul spațiilor comerciale care funcționează la parterul acestor clădiri, primăriile de sector dau autorizațiile de funcționare și am văzut câteva astfel de autorizații unde se punea condiția să se pună clădirea în siguranță înainte de deschidere, însă nu există obligația legală ca cineva să verifice dacă se respectă condiția".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel