Unii dintre jurnaliștii români din diaspora cred că relația cu oficialitățile din țară s-a deteriorat în ultimii ani din cauza politizării. Prezent la videoconferința jurnaliștilor români de pretutindeni, organizată de DeCe News, Grigore L. Culian, editorul New York Magazin s-a declarat împotriva sistemului actual de reprezentare în Parlament, i-a făcut reproșuri dure ministrului de Externe și a mărturisit că la vizita lui ”Românii din exil, a spus Culian, nu ar trebui să fie reprezentați de partidele politice. Ar trebui să avem reprezentanți independenți. Cei care vor să facă politică să se întoarcă în țară și să se înscrie în partide. Reprezentanții noștri în Parlament să fie ambasadori ai românilor din exil, nu activiști ai partidelor din țară”, a mai spus Culian. Editorul NY Magazin s-a plâns că la vizita președintelui Băsescu în Washington au fost invitați, în mod discriminatoriu, ”doar ziariști cuminți”. Asociația Jurnaliștilor Români din America de Nord, alcătuită din reprezentanții a 8 publicații și a 2 posturi de radio, a trimis un protest la Ambasadă, care și-a cerut scuze, ulterior. Când a citit același protest în fața ministrului Baconschi, pe 20 septembrie, Culian a avut parte de o reacție jignitoare. ”Ministrul mi-a răspuns textual că am orientare de stânga, de am venit cu jalba-n proțap. Așa ceva nu se cuvenea din partea unui ministru”.
ICR, atitudine antiromânească
Institutul Cultural Român din New York are o atitudine antiromânească, mai consideră Culian. Nu există dialog cu comunitatea românilor, ci doar promovarea așa zisei elite culturale. Sala în care a avut loc expoziția cu poneiul și zvastica, acum patru ani, nu este folosită decât atunci când vin oficialitățile românești să discute cu susținătorii lor, fiind închisă membrilor comunității românești.
În numele unui grup de ziariști români din SUA, Culian a propus:
1.Depolitizarea completă a procesului electoral, cu trecerea președinției secțiilor de votare în mâinile comunității românești, sistem care a funcționat de ani buni fără nicio suspiciune, spre deosebire de modelul aplicat în 2009.
2.Candidații din diaspora pentru parlament să fie independenți, nu memri de partid.
3.Eliminarea discriminării între candidații independenți și membrii dem partid, în privința listelor de semnături obligatorii.
4.Candidații să aibă 5 sau 10 ani de reședință în țara respectivă, evitându-se ”parașutarea” unor membri de partid care, de fapt, nu au legătură cu comunitățile românești din exil.
Din discuțiile cu presa din exil rezultă că românii nu sunt nici pe departe dispuși să ofere milionul de voturi promis PDL de către ministrul de Externe Baconschi, la Convenția în care a fost ales vicepreședinte al partidului de guvernământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu