Vizita lui Putin în Emirate, ceremonia aproape „regală” cu care a fost primit în Abu Dhabi, tranziția către o lume internațională multipolară- toate discutate cu analistul politic Bogdan Chirieac.
În decursul zilei de miercuri, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhab, acolo unde poartă discuții cu emirul Mohammed bin Zayed al Nahyan, liderul EAU.
În una dintre declarațiile emirului, acesta l-a numit pe Putin „prieten drag”, subliniind o eventuală legătură între Federația Rusă și Emirate. Nu au putut fi ignorate și ceremoniile aproape „regale” de care a avut Putin la sosirea în Capitala din Orient.
Având în vedere acest context, au ieșit în evidență două întrebări referitoare la relația dintre cele două state, dacă, într-adevăr, este vorba despre o prietenie sau mai degrabă de o relație de supunere la nivelul Federația Rusă - Emirate. Mai mult, este știută poziția Emiratelor, dar și Arabiei Saudite când vine vorba despre Rusia, refuzând de mai multe ori excluderea ultimei din OPEC+ (N.R. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, care include și Federația Rusă).
Din acest motiv l-am contactat pe analistul politic Bogdan Chirieac, pentru a lămuri mai mult contextul internațional descris:
„Rușii au fost alungați din tot Occidentul după ce au început acest război ticălos în Ucraina. Ei au rămas prezenți în Emirate, de exemplu în Dubai. Sigur că mult capital rusesc se află acolo. În plus, Emiratele doresc să joace și ele un rol în regiune, iar după cum știți, acolo sunt foarte prezenți și chinezii. Treburile trebuie văzute aici, pe interes. Vorbim despre dorința de a juca un rol politic mai important și, cu siguranță, nu se pune problema între Vladimir Putin și liderii din această parte a lumii.”, ne-a spus analistul.
Emiratele, alături de Arabia Saudită, au un rol important și în cea mai mare organizația de extragere și producere de petrol (N.R. OPEC, care, în urmă cu o lună, a ridicat prețul petrolului importat pentru SUA, dar și Asia, mai exact China).
Deși discuțiile vor fi despre situația din Gaza, nu ar putea fi exclus și subiectul prețului petrolului exportat în SUA, în contextul în care Congresul SUA arată reticență în a menține asistența acordată Ucrainei la nivelul la care au făcut-o până acum. SUA, fiind unul dintre cei mai importanți jucători în ceea ce privește ajutorarea Ucrainei, ar putea fi descurajată în privința unui răspuns pozitiv în ceea ce privește asistența, întrucât petrolul este necesar atât armatei, dar și transportului de toate felurile din America în Europa, destinația finală fiind Ucraina.
„Congresul SUA arată o reticență mare față de asistența acordată Ucrainei. Dacă Ucraina pierde războiul, cei care vor suferi cel mai mult vor fi românii, în afară de ucraineni. Dacă va fi o graniță comună cu Federația Rusă nu ne-ar bucura deloc. Desigur, și Republica Moldova, care va fi supusă unei presiuni mari din partea Rusiei.
În privința OPEC, acolo un rol fundamental îl are Arabia Saudită. Până la urmă sunt trei mari producători de petrol în lume: SUA, Rusia și Arabia Saudită. Deci, vizita lui Putin la Abu Dhabi ține de aceste interese economice. Și Rusia are un interes major în a crește prețul petrolului pentru a-și finanța economia de război, pentru a-și acoperi găurile din economie, iar toate statele producătoare de petrol nu ar fi deranjate de creșterea prețului. Faptul că s-ar putea provoca o recesiune mondială nu îi afectează în acest moment, iar interesele imediate au prioritate înaintea celor pe termen lung. Pe termen lung, petrolul nu va mai avea o valoare atât de mare dacă va fi reușit acest plan „verde” în care se implementează cu atât de mult efort în Uniunea Europeană.”, ne-a mai spus Bogdan Chirieac.
Cu câteva zile în urmă, Putin a declarat că „dorește tranziția de la un sistem internațional unipolar la unul multipolar”, care nu sugerează decât dorința Rusiei de a sta pe poziție de egalitate la masa puterilor internaționale. Cu toate acestea, Federația Rusă nu ar fi putut înainta pe plan internațional - ținând cont de ultimele evenimente internaționale - fără susținerea Chinei, fapt care a dus la îndatorarea „pe viață” a țării invadatoare. Astfel, analistul politic Bogdan Chirieac ține să precizeze că nu e vorba despre o îndatorare, ci de o dependență:
„Este vorba despre o dependență, nu de o îndatorare fiindcă, altminteri, SUA au, din acest punct de vedere, o problemă cu China. China are bonuri de trezorerie americane de trei mii de miliarde de dolari. Asta fac SUA mai puțin importantă? Nici pomeneală de așa ceva.
După ce a declanșat războiul din Ucraina, Rusia a avut nevoie de China ca să rămână la suprafață și a ajuns un vagon al Chinei. În acest moment nu mai discută nimeni cu Rusia. S-a dovedit că Rusia nu are o forță militară importantă, nu are capacitatea de soft power (N.R. În politică, soft power este capacitatea de a coopta mai degrabă decât de a constrânge.). Singurul lucru care mai califică Rusia la nivel de putere internațională este arsenalul nuclear. Dar arsenal nuclear au și India și Pakistan acum. Visele lui Putin ca Rusia să conteze la marea masă sunt spulberate în acest moment. El vorbește despre o lume multipolară în speranța că va avea un scăunel mai mic și Rusia. Probabil că va avea, dar nu acum, poate peste 100 de ani. Lume multipolară acum înseamnă SUA, China, Japonia în contextul în care s-ar așeza, India, Brazilia și, desigur - la nivel cu SUA și China - ar putea fi și UE dacă ne integrăm un pic. Dacă vorbim pe aceeași voce în politica externă și de apărare ne vom integra. Dar, Rusia, e foarte departe de atributele unei superputeri”, a încheiat analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu