Decizia Franţei de a acorda cea mai înaltă decoraţie, Legiunea de Onoare, prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Nayef, a generat o controversă intensă în Hexagon, în condiţiile în care regimul de la Riyad este cunoscut pentru încălcările flagrante ale drepturilor omului, relatează Euronews.
Unul dintre principalii critici ai măsurii, Benedicte Jeannerod, şefa filialei franceze a ONG-ului internaţional Human Rights Watch, a subliniat că decizia Preşedinţiei franceze este condamnabilă, în condiţiile în care Arabia Saudită a condamnat 70 de oameni la moarte de la începutul anului şi 153 în 2015 – un record al ultimlor 20 de ani.
În plus, femeile din Arabia Saudită sunt considerate cetăţeni de mâna a doua, cu drepturi limitate.
La rândul său, vicepreşedintele partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional a scris pe Twitter că decoraţia este un simbol al supunerii Franţei în faţa monarhiei islamice absolute.
Pe de altă parte, Jean Marc-Ayrault, ministrul francez de externe, a apărat decizia luată de Elysee şi a explicat că este vorba doar de "o tradiţie diplomatică (...), nimic solemn". El a dat, însă, asigurări că înţelege reacţiile negative.
Prinţul moştenitor saudit a primit distincţia vineri, dar informaţia a fost făcută publică abia duminică.
Este un lucru obişnuit ca liderii străini să primească decoraţii. Printre alţi şefi de stat controversaţi care au primit Legiunea de Onoare de-a lungul timpului se numără Nicolae Ceauşescu, dar şi fostul dictator cubanez Fulgencio Batista. Lui Nicolae Ceauşescu i-a fost retrasă, însă, distincţia.
Franţa şi Arabia Saudită au relaţii strânse: au puncte de vedere comune în ceea ce priveşte situaţia din Siria şi sunt aliate în lupta împotriva Statului Islamic. În plus, Parisul este un furnizor important de arabe pentru regatul saudit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News