Raportul pe Justiție: Comisia Europeană critică România. Vezi draftul

Miercuri, Comisia Europeană va prezenta la Bruxelles Raportul preliminar referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Potrivit unui draft, raportul  exprimă îngrijorări referitoare la sistemul judiciar din România.

"Comisia consideră că paşii recenţi făcuţi de guvernul României ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic puternic polarizat, în care neîncrederea şi acuzaţiile dintre actorii politici sunt o obişnuinţă. Totuşi, acest context politic nu poate justifica natura sistematică a câtorva acţiuni. În timp ce anumite acţiuni pot fi explicate prin această polarizare politică, ele au ridicat îndoieli serioase privind angajamentele de a respecta statul de drept sau înţelegerea funcţionării statului de drept într-un sistem democratic.

Punerea sub semnul întrebării a unor decizii ale instanţelor, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri consacrate şi încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat au pus sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept şi independenţa justiţiei," se arată în draftul de raport publicat de gandul.info.

 Comisia Europeană remarcă activitatea ANI şi DNA şi avertizează că viitoarele numiri în funcţiile de Procuror general şi de şef al DNA vor fi "indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei". "Comisia cere guvernului să ia măsurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei în ultimele săptămâni", se arată în document.

 Totodată, Comisia arătă că este îngrijorată de presiunile recente asupra Curţii Constituţionale, făcute de membri ai Guvernului şi de politicieni, apreciind că "acestea sunt intervenţii inacceptabile asupra unei instituţii judiciare independente".

 În Raportul  Comisiei Europene se fac și recomandări. Astfel, se recomandă anularea ordonanţiei privind restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, precum şi a celei referitoare la condiţiilor de desfăşurare a referendumului pentru demitrerea preşedintelui. Comisia mai cere respectarea cerinţelor constituţionale în emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi publicarea imediată a tuturor deciziilor, inclusiv ale CCR, în Monitorul Oficial.

 De asemenea, Bruxelles-ul cere respectarea independenţei justiţiei de către toţi actorii politici, printr-un angajament de a sancţiona orice membru al guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor prin criticarea hotărârilor instanţelor sau pune presiune pe sistemul judiciar.

Comisia cere ca în mandatul interimar al lui Crin Antonescu să nu se facă numiri în fruntea Parchetului general şi DNA, dar nici graţieri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel