CEDO condamnă din nou Polonia pentru ridicarea imunităţii unui judecător în faţa cercetării penale

Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA: Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA: Pexels

Polonia a fost condamnată joi încă o dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ridicarea imunităţii unui judecător în faţa cercetării penale, în contextul reformelor judiciare pe care, în pofida criticilor instituţiilor europene, le-a promovat guvernul polonez.

Guvernul de la Varșovia a afirmat că nu va pune în aplicare nici aceasta ultimă decizie a CEDO, în baza deciziilor Curţii Constituţionale poloneze ce consideră că dreptul naţional prevalează în faţa celui european.

Respectivul judecător polonez, Igor Tuleya, îşi exercită profesia începând din anul 1996 şi 'militează activ pentru apărarea statului de drept' în ţara sa, notează CEDO, potrivit AFP. O nouă legislaţie a modificat regulile investigării disciplinare a magistraţilor începând din 2018, astfel că de atunci 'numeroase proceduri disciplinare au fost angajate împotriva judecătorilor în legătură cu sentinţele pe care le-au emis sau cu activităţile lor publice', adaugă instanţa de la Strasbourg. 'Majoritatea judecătorilor vizaţi au criticat deschis modificările legislative aduse sistemului judiciar începând din 2016-2018', iar Igor Tuleya a fost unul dintre ei, mai afirmă CEDO.

În continuare, această instanţă notează că împotriva respectivului judecător au fost deschise în Polonia cinci investigaţii profesionale, una dintre ele, pentru 'presupusă divulgare de informaţii sensibile', conducând la ridicarea imunităţii sale în faţa cercetării penale şi la suspendarea sa din funcţie pentru mai mult de doi ani de către Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, cameră între timp desfiinţată în urma presiunilor Comisiei Europene.

Aceste măsuri 'pot fi calificate drept o strategie menită să-l intimideze (sau chiar să-l reducă la tăcere) din cauza opiniilor exprimate', argumentează instanţa europeană în hotărârea care dă câştig de cauză judecătorului care s-a opus guvernului conservator polonez, condamnându-l pe acesta din urmă să-i plătească reclamantului 36.000 de euro, invocând încălcarea dreptului la un proces echitabil, la libertate de exprimare şi la viaţă privată. După această hotărâre, Ministerul polonez al Justiţiei a anunţat că ea nu are 'nicio forţă constrângătoare pentru Polonia', conform deciziei Curţii Constituţionale poloneze care a stabilit că Convenţia Europeană a Drepturilor Omului este în parte 'incompatibilă' cu Constituţia poloneză.

CEDO 'nu este îndreptăţită să evalueze legalitatea nominalizării judecătorilor în Polonia', a indicat un vice-ministru polonez al justiţiei. Reformele în sistemul judiciar implementate de guvernul conservator polonez în ultimii ani i-au adus acestuia mai multe condamnări la CEDO, unde sunt în aşteptare peste 300 de dosare legate de aceste reforme sau de consecinţele ei.

Aceleaşi reforme au adus Varşovia în conflict cu Comisia Europeană, care a sesizat Curtea de Justiţie a UE (CJUE), printre altele, pentru contestarea de către Curtea Constituţională poloneză a întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, respectiv a întâietăţii hotărârilor instanţelor europene în faţa celor naţionale, după ce Curtea Constituţională a Poloniei a stabilit că măsurile decise de CJUE împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.

Ulterior, CJUE a impus a Varşoviei să plătească o 'amendă' de un milion de euro pe zi pentru neaplicarea unei decizii a acestei instanţe asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă anul acesta, în aprilie, la o jumătate de milion de euro pe zi. Dar guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic şi a precizat că nici nu intenţionează să plătească, acuzând totodată instanţa europeană că emite hotărâri mai degrabă politice decât juridice, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel