Cultura sud-americană reprezintă un amestec unic de tradiţii şi simboluri bine cunoscute în întreaga lume. Una dintre aceste tradiţii este cea a servirii ceaiului mate, o infuzie preparată dintr-o plantă numită "yerba mate". O cană de ceai mate conţine de două ori mai multă cafeină (80) decât ceaiul negru, însă jumătate din conţinutul de cafeină care se găseşte într-o cană de cafea (100-200 mg). Yerba mate conţine o lungă listă de vitamine, minerale şi antioxidanţi: complexul vitaminic B, vitamina C, mangan, potasiu şi zinc.
10 efecte garantate ale ceaiului mate
Cu un gust uşor amărui, ceaiul mate este recomandat de către specialişti in numeroase probleme de sănătate, fiind recunoscut pentru beneficiile sale. Cea mai apreciată calitate a lui este aceea că te ajută să-ţi menţii silueta, prevenind astfel obezitatea. Dar, lista efectelor benefice continuă şi cu alte virtuţi pentru sănătate pe care le are ceaiul mate.
- stimulează metabolismul;
- stimulează arderea grăsimilor;
- elimină surplusul de apă din organism;
- inhibă foamea;
- conferă energie;
- ameliorează reumatismul, artrita, bolile hepatice;
- reduce factorii de risc pentru diabet zaharat;
- reduce nivelul colesterolului "rău";
- inhibă dezvoltarea celulelor canceroase;
- întăreşte sistemul imunitar.
Atenţie! Nu este recomandat ...
- persoanelor hipertensive;
- persoanelor cardiace;
- persoanelor anxioase;
- persoanelor care suferă de insomnii;
- persoanelor cu ulcer gastric sau duodenal.
De asemenea, este recomandat să eviţi ceaiul mate seara pentru că poate să provoace insomnii.
Cum îl prepari?
Metodele de preparare ale ceaiului mate diferă de la o regiune la alta, însă toate au în comun cana "gourda" şi paiul "Bombilla". Ca să prepari un ceai delicios se pun în cană frunzele de yerba mate, se acoperă cu mâna şi se agită puţin până când din frunze se desprind cele mai fine particule. Se toarnă apa fierbinte (70-80 grade Celsius), se introduce paiul fără să amesteci şi se mai adaugă apaă dacă este nevoie.
Apoi se lasă la infuzat câteva minute şi se serveşte cu ajutorul paiului "bombilla", evitându-se astfel sorbirea prafului rămas din frunzele zdrobite. Infuzia se poate repeta cu aceleaşi frunze de încă 10 - 15 ori, deoarece frunzele nu-şi pierd uşor aroma si proprietăţile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu