Ce ne spune știința despre legătura dintre post și procesul de îmbătrânire

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Într-o lume în care oamenii vor să trăiască mai mult și să îmbătrânească cât mai sănătos, postul a devenit un subiect tot mai interesant.

'Postul încetinește procesul îmbătrânirii. Ce spun specialiștii in longevitate de la Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Într-o lume în care oamenii își doresc să trăiască mai mult și să îmbătrânească într-un mod sănătos, postul devine un subiect tot mai interesant pentru cercetători și pentru cei preocupați de longevitate. Dar ce ne spune știința despre legătura dintre post și procesul de îmbătrânire?

În cartea sa „Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”, Dr. David Sinclair demonstrează cum putem încetini sau chiar inversa procesul îmbătrânirii. Experimentele de reprogramare genetică și schimbarea stilului de viață (postul intermitent, expunerea la frig, exercițiile fizice și alimentația sănătoasă) ne ajută să trăim mai mult și mai sănătos.

Studiile arată că postul intermitent poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. În timpul postului, organismul trece printr-un proces numit autofagie, în care celulele deteriorate sau ineficiente sunt reciclate. Această reciclare celulară poate contribui la întârzierea procesului de îmbătrânire și la îmbunătățirea calității vieții.

De asemenea, perioadele de restricție calorică asociate cu postul pot stimula producția de celule stem, care joacă un rol crucial în regenerarea și repararea țesuturilor. Astfel, organismul devine mai eficient în apărarea împotriva bolilor și în menținerea sănătății generale.

De exempu, călugării de pe Muntele Athos practică postul intermitent în diferite forme, uneori lipsa totală de la alimente timp de 24 de ore sau mai mult, alteori limitându-se la o dietă simplă și săracă în calorii. Această practică nu doar că le fortifică voința și disciplina spirituală, dar îi ajută și să-și mențină sănătatea fizică și mentală într-o stare optimă.

Ceea ce este remarcabil în dieta preoților de pe Muntele Athos este simplitatea și naturalețea alimentelor consumate. Aceștia se hrănesc în principal cu produse locale și de sezon, cum ar fi legumele, fructele, nucile și semințele. Carnea lipsește cu desăvârșire din alimentația călugărilor de pe muntele Athos, cu excepția peștelui, iar produsele lactate sunt consumate rar și în cantități moderate. Pâinea și alte alimente procesate sunt evitate în mare măsură.

Postul intermitent se numără și printre practicile dezvoltate de cercetătorul de la Harvard, David Sinclair. Cercetările sugerează că postul intermitent ar putea ajuta la creșterea longevității datorită modului în care pare să afecteze îmbătrânirea celulară și să reducă riscul anumitor boli.

Practica postului intermitent a fost enunțată și de către participanții la concursul „Tinerețe vs. Bătrânețe”, organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, fiind inspirați de ideile revoluționare expuse în cartea „Lifespan.

De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem”, semnată de distinsul profesor David Sinclair. Concursul a adunat propuneri inovatoare pentru îmbunătățirea calității vieții și întârzierea procesului de îmbătrânire. Premiul, în valoare de 5.000 de euro, va fi acordat la începutul lunii mai.', conform unui comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel