Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis

Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis / Foto: Colaj - captură video, Pixabay
Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis / Foto: Colaj - captură video, Pixabay

Află în articol ce este afazia, boala de care suferă Bruce Willis.

Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu afazie, o boală asociată cu o tulburare de vorbire. Familia lui a anunțat că actorul este forțat să renunțe la filme.

"Bruce are anumite probleme de sănătate, a fost diagnosticat recent cu afazie, asta îi afectează abilitățile cognitive. Din această cauză, oprește o carieră care a însemnat atât de mult pentru el", a declarat familia lui. Vezi mai mult AICI.

Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis 

Afazia este o boală necruțătoare. Aceasta se manifestă în primul rând prin tulburare de limbaj, rezultată în urma deteriorării sau a vătămării acelei părţi a creierului care controlează exprimarea şi înţelegerea limbajului. Este frecventă la persoanele în vârstă și cel mai adesea apare după ce acestea au suferit un atac cerebral. Afazia pune individul în imposibilitatea de a înțelege limbajul vorbit sau scris, așa că este de înțeles de ce renumitul actor Bruce Willis a fost practic nevoit să se retragă din lumea filmului. Meseria de actor necesită învățarea a sute de replici, dicție și atenție, iar cu această boală, acest lucru este practic imposibil.

Persoanele afectate de afazie pot pronunţa anumite sunete şi pot, de asemenea, înțelege cuvinte vorbite, dar sunt incapabile să-şi contureze propriile cuvinte, scrie Csid.ro. În alt caz, ele pot fi în măsură să articuleze un cuvânt, dar la fel de uşor devin incapabile să rostească un altul. Astfel, un actor cu o astfel de boală practic nu mai poate rosti o replică cap coadă.

Simptomele afaziei

Simptomele afaziei diferă în funcție de zona afectată din creier, precum și de severitatea leziunii, scrie doc.ro.

Afazia poate crea probleme atât la nivelul înțelegerii, cât și la cel al exprimării. Printre simptomele specifice ale afaziei se numără:

- Vorbirea în fraze scurte sau incomplete;

- Folosirea unor cuvinte fără sens;

- Pronunțarea greșită a cuvintelor;

- Exprimarea într-o ordine greșită a cuvintelor într-o frază;

- Dificultatea de a înțelege ceea ce spun cei din jur;

- Interpretarea greșită a subtilităților de limbaj.

Șansele de recuperare

Unii oameni se pot recupera din afazie, dar dacă această persistă mai mult de 2 sau 3 luni, sunt mai puține șanse să se recupereze. 

În general, se recuperează mai bine bolnavii cu afazie cauzată de un traumatism cerebral, decât cei la care afazia a fost determinată de un accident vascular. Bolnavii cu afazie globală au șanse mai reduse de reabilitare. Recuperarea completă, spontană, după accident vascular apare la 21-25% dintre afazici în primele 8-12 săptămâni după care viteză de recuperare scade, potrivit unor studii. Unii experți spun că este necesar un interval de cel puțin 6-12 luni pentru reabilitarea bolnavilor afazici. Totuși, reabilitarea comprehensiunii este mai bună și mai rapidă decât reabilitarea exprimării. Cei tineri au mai multe șanse de recuperare, decât cei în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel