Ce acoperă asigurarea riscului de război. Explicaţiile specialiştilor

Asigurarea riscului de război. Ce înseamnă, ce acoperă. Explicațiile unui specialist
Asigurarea riscului de război. Ce înseamnă, ce acoperă. Explicațiile unui specialist

Războiul din Ucraina ne-a dat viețile peste cap şi ne-a aruncat cu brutalitate într-un scenariu absurd, care are doar început și se scrie din mers spre un final necunoscut. Te gândești la propria viață, la bunurile agonisite și te întrebi, oare ce-ți poate oferi o firmă de asigurări pentru situații care ies din tiparul normalului. Gheorghe Grad, Country Manager la RENOMIA SRBA Insurance Broker, a vorbit pentru DCBusiness despre asigurările de risc de război.

Ce este asigurarea riscului de război?

Asigurarea riscului de război este posibilă și întâlnită în piață pentru o serie de forme de asigurare cum ar fi: asigurările cargo în transportul de mărfuri internaționale, asigurări de aviație și maritime pentru transportul de mărfuri și persoane sau asigurările de trade credit pentru riscul de neîncasare a creanțelor comerciale la exportul de bunuri. Toate aceste tipuri de asigurări au o caracteristică specifică, respectiv aceea că bunurile asigurate (avioane, vapoare, mărfuri) se deplasează pe teritorii vaste dintr-o țară în altă și astfel sunt supuse oricând riscului de a fi “prinse” în mijlocul unui conflict armat în faza incipientă a acestuia și implicit sunt avariate sau chiar distruse. Clauză de acoperire a riscului de război include și alte riscuri similare cum ar fi riscuri politice, naționalizare, sechestrare, expropriere, confiscare, etc și are acoperire globală ,cu excepția statelor sau teritoriilor unde conflictul este în derulare. 

Ce se întâmplă în cazul în care un conflict devine de notorietate?

Din momentul în care conflictul militar a devenit de notorietate într-o anumită țară sau regiune, asigurătorul notifica în scris asiguratul asupra extinderii zonei de excludere a acoperirii în acele teritorii. Acest procedeu este unul firesc, pentru că una este să pleci către o țară de destinație unde este pace și când ajungi acolo să fie deja război și altă este să trimiți nava în voiaj după ce războiul a izbucnit și este în plină desfășurare.

Care sunt formele de asigurare în care riscul de război este exclus?

Riscul de război este exclus din contractele de asigurare nu doar în România, ci peste tot în lume. Practic, asigurătorii nu vor despăgubi daunele cauzate în mod direct sau indirect de război, ci doar pe cele menționate în contract. Principalele forme de asigurare deținute de clienți din România care exclud riscul de război sunt asigurările de viață, asigurările de sănătate, de proprietate, indiferent dacă sunt case, clădiri de birouri, fabrici și uzine sau asigurări CASCO pentru mașini. 

Citeşte articolul integral pe DCBusiness

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel