CCR: Două articole din Codul Muncii și statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a decis, joi, neconstituționalitate a două articole de lege: unul - din Codul muncii, iar celălalt - din legea privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea si al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Cele două articole de lege asupra cărora s-au ridicat excepții de neconstituționalitate sunt:

- Art.48 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea si al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, conform căruia ”(1)Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

a) când a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa prin ordonanţă sau rechizitoriu;

- Art.52 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, potrivit căruia (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:[…]

b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispozițiile art.48 alin.(1) lit.a) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice sunt neconstituționale.

2. Cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.b) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel