Cătina este INTERZISĂ persoanelor care au aceste afecțiuni

Cătina este INERZISĂ persoanelor care au aceste afecțiuni / Foto: Pixabay
Cătina este INERZISĂ persoanelor care au aceste afecțiuni / Foto: Pixabay

Cătina, alimentul miraculos, are și contraindicații. 

Este cunoscut deja faptul că fructele de cătină au o mulțime de beneficii pentru organism. Sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale, iar arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi. Totuși, puțini știu că există și mai multe contraindicații în consumul de cătină. În primul rând, aceasta nu trebuie consumată în exces. 

Cine nu are voie să consume cătină

Femeilor însărcinate și mamelor care alăptează le este recomandat să nu consume cătină. Nu exisă suficiente studii și date pentru a susține această ipoteza, dar se pare că deocamdată nu se știe efect ar putea avea asupra copilului. Deoarece are un efect de dilatație a vaselor de sânge, cătină nu este recomandată persoanelor cu tensiune scăzută sau care urmează deja un tratament anti-hipertensiv, scrie Sfatulmedicului.ro. Înainte cu două săptămâni de o intervenție chirurgicală nu trebuie să consumați cătină, deoarece procesul de coagulare al sângelui poate fi încetinit, astfel crescând riscul de sângerare în timpul operației și postoperator. Deoarece favorizează apariția unei sângerări, este contraindicat și persoanelor care iau aspirina sau heparină.

Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoca prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantităţi mari în cătina albă, poate provocă alergie, scrie Realitatea.net. Nu ar trebui să consume cătină fără consultarea unui medic nici cei care au boli autoimune. Tocmai pentru faptul că este bun stimulant al sistemului imunitar în cazul acestor persoane ar putea agrava boala. În cazul celor care au hipoglicemie, cătina nu este recomandată deoarece aceasta scade și mai mult glicemia. În cazul acestor persoane. Plantele considerate medicinale trebuie folosite doar după consultarea unui medic.

VEZI ȘI: Ceaiul de cătină, REMEDIUL perfect pentru IMUNITATE. Vezi cum se prepară corect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel