Jandarmeria a izolat o zonă de circa o sută de metri, la intersecția Bd. Eroilor cu Bd. Eroii Sanitari, în apropierea Facultății de Medicină. Traficul auto, inclusiv transportul în comun este deviat, ceea ce va duce la izolarea cartierului Drumul Taberei, din cauza ambuteiajelor, dacă situația nu este remediată până luni. Chiar dacă se va reuși restabilirea circulației, rămâne o amenințare foarte serioasă pentru siguranța bucureștenilor, avertizează Marius Marinescu.
Update: Primarul general interimar, Răzvan Sava, a reacționat după articolul DCNews, anunțând discuții cu reprezentanții Metrorex, ISU și ai Inspectoratului de Stat în construcții, duminică la ora 10. Ședința de criză a fost anunțată într-un comunicat difuzat presei apropiate PNL, după ora 17, nefiind postată pe site-ul PMB. Pe site tronează o știre de vineri, despre reluarea circulației în Drumul Taberei. Primarul promite că traficul, afectat de lucrările la Metrou, va fi normalizat...”până la sfârșitul anului 2015”.
Două probleme foarte grave au fost neglijate încă din epoca Ceaușescu, atunci când s-a construit Metroul. Nici până astăzi nu au fost rezolvate, a declarat Marius Marinescu pentru DCNews. Este nevoie de o evaluare externă, făcută de experți independenți, inclusiv pentru lucrările la noua magistrală de metrou, Drumul Taberei-Eroilor.
”Chiar dacă proiectantul metroului a prevăzut măsuri pentru atenuarea vibrațiilor provocate de trenuri, în ritmul în care s-a construit înainte de 89, s-a făcut rabat la acestea, spune Marius Marinescu. Ca urmare, atât în blocurile de pe Magheru, cât și în blocuri din Militari sau chiar în vilele din Aviatorilor se simt vibrațiile produse de circulația metroului. Acestea afectează structura de rezistență. După 1989, nimeni n-a mai investit pentru a elimina acest risc”.
Izvoarele, interceptate de fundații și de magistrala de metrou
”În plus, avertizează Marinescu, noile construcții, dar și liniile de metrou, interceptează pânza freatică, aflată la adâncime mică. Apa spală solul și apar gropi în asfalt, cum s-a întâmplat la Podul Izvor. Acest fenomen afectează și structurile de rezistență a blocurilor, care se înclină pe partea în care solul este mobilizat. Fenomenul se manifestă în zonele Cotroceni, unde s-au ridicat blocuri a căror fundații au interceptat și deviat izvoare, în cartierele de pe fostele albii ale râurilor Dâmbovița și Colentina, inclusiv pe marile axe de comunicații”.
Un cartier istoric, zgâlțîit de metrou și de febra imobiliară
Locuitorii blocurilor din zona Academia Militară se plâng de luni bune că simt vibrațiile frezei care sapă tunelul Magistralei nr. 5, ba chiar că au apărut fisuri în pereți. Reprezentanți ai constructorilor le-au dat asigurări că vor fi remediate eventuale probleme și vor fi consolidate blocurile, dacă este afectată structura de rezistență. Pe laturile Academiei Militare au fost amplasate sisteme laser și gps pentru monitorizarea clădirilor ce pot fi afectate de ”cârtița Varvara”.
Fără legătură cu metroul, pe străzile din apropierea Dealului Cotroceni apar constant găuri în carosabil, unele de câțiva metri în diametru, pentru că apa freatică deviată de noi construcții, blocuri sau vile uriașe, spală solul de sub asfalt. Vineri, Poliția a anunțat că se întrerupe traficul pe bulevardul Eroilor.
Metrorex nu postează decât anunțuri festiviste, iar Primăria sau Ministerul Transporturilor nu s-au deranjat să comunice pe tema blocării unuia dintre cele mai importante bulevarde ale Capitalei.
Marius Marinescu, de profesie inginer constructor, s-a ocupat de siguranța construcțiilor și de reclamațiile primite de administrația locală, atât înainte cât și după 1989. Marinescu a fost senator în legislatura 2004-2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu