Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut publică motivarea pentru retrimiterea spre judecare la Curtea de Apel București a dosarului în care fosta judecătoarea Camelia Bogdan a pus sechestru pe averea a doi notari. ÎCCJ notează că fostul magistrat nu a respectat compunerea completului de judecată ceea ce a adus la afectarea gravă a actului de judecată.
În motivarea ÎCCJ, citată duminică seara de Antena 3 se arată:
"Înalta Curte constată că prin modul în care doamna judecător Camelia Bogdan a participat la judecarea prezentei cauze, în primă instanță, începând cu data de 22 ianuarie 2016 și până la 10 mai 2016, când a avut loc pronunțarea, nu a respectat compunerea completului de judecată, precum și celelalte dispoziții legale și regulamente menționate, ceea ce a condus la afectarea gravă a actului de judecată, lipsindu-l de una din garanțiile fundamentale cu privire la asigurarea legalității organului judiciar, competent, care să îndeplinească prerogativele conferinte pentru judecată. Totodată, nu s-a asigurat un proces echitabil, fiind încălcate și dispozițiile art 6 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, referitoare la un tribunal independent, imparțial și prevăzut de lege."
Conform ICCJ, această situație atrage " sancțiunea nulității absolute în condițiile articolului 281, alin 1, din codul de Procedură Penală, având drept consecință desființarea hotărârii pronunțate și rejudecarea cauzei de către prima Instanță. Așadar, modul în care doamna Camelia Bogdan a judecat cu acordarea termenelor ulterioare, chiar și după revenirea titularei completului de judecată, reținând astfel în mod nelegal cauza spre judecare, care nu era repartizată aleatoriu, echivalează cu încălcarea dispozițiilor referitoare la compunerea completului de judecată.
Ce s-a întâmplat de fapt
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe data de 5 iulie să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel București dosarul în care fostul magistrat Camelia Bogdan a pus sechestru pe averea a doi notari, printre care se află și Jean Andrei, soțul președintelui Tribunalului București, Laura Andrei.
În mai 2016, Camelia Bogdan, la acea vreme judecător la Curtea de Apel București, a decis punerea sub sechestru a averilor deținute de doi notari — Jean Aurel Andrei și Lidia Seceleanu, într-un dosar penal în care aceștia nu aveau nicio calitate procesuală. În dosarul respectiv sunt judecați oamenii de afaceri Cristian Fughină (patronul Ultra Pro Computers) și Laszlo Kiss, pentru un prejudiciu de 10 milioane euro.
Camelia Bogdan a stabilit atunci luarea măsurii asiguratorii a popririi până la concurența sumei de 212.971 lei în cazul notarului Jean Aurel.
Mai mult, Camelia Bogdan a decis extinderea sechestrului și asupra averii șefei Tribunalului București, Laura Andrei, soția notarului Jean Aurel Andrei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu