”Bugetul acesta s-a făcut într-o noapte”. Mircea Coșea: Rata de creștere a economiei de 3,4% este un miracol. De ce nu au învățat lecția?

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Prof. Mircea Coșea demontează bugetul pentru 2024, despre care spune că este unul ”glorios și generos”, de ”alegeri”.

Analistul economic Mircea Coșea a ”demontat” bugetul pentru anul 2024, susținând că pentru realizarea acestuia s-a pornit de la principii care nu sunt reale, dar care este menit să fie unul ”glorios, de alegeri”.

”Din punctul meu de vedere acest buget este o ficțiune. Este o dorință dar fără putință. Un buget se face, cam în toate țările, în luna octombrie, în cel mai rău caz se ajunge la sfârșitul lui noiembrie.

Bugetul acesta s-a făcut într-o noapte. Dovada o avem în întârzierea Ședinței de Guvern pentru că încă nu erau aranjate lucrurile. Nu există niște elemente fixe din punct de vedere al sustenabilității. Se pleacă de la două principii fundamentale, în construcția unui buget, care nu sunt reale.

În primul rând este rata de creștere al economiei, 3,4%, este excepțională, este un miracol, dar nu se poate ajunge acolo, nu avem cum, este contrazisă de orice logică, așa cum merg lucrurile  în 2023.

În al doilea rând nu știm exact ce se întâmplă cu raportul dintre euro și leu. Majoritatea analiștilor interni și externi spun că în 2024 s-ar putea să ajungem la 5 sau peste 5. Ei merg la 4 și ceva, deci se pleacă pe o bază care nu este foarte clară și asta este o mirare aproape copilărească. (...)

După ce au avut asemenea eșec în 2023, printr-un buget făcut cu amatorism, plecând de la niște date false, de ce trebuie să repete această greșeală în 2024? De ce nu au învățat lecția?”, a declarat prof. Mircea Coșea, la Realitatea Plus.

Citește și: Marcel Ciolacu: O să facem buget noaptea ca hoții. Important e să avem un buget bun

Bugetul pe 2024, ”un buget de alegeri”

”Pe de altă parte, acest buget, dacă îl luăm per ansamblu, este un buget glorios, un buget glorios și generos. Un buget de alegeri, toate cresc. Sunt niște afirmații pe care le face dl prim-ministru greu de acceptat. Este un succes istoric, 7% din PIB pentru investiții. Cum, în ce fel, unde?

În al doilea rând vom fi pe locul doi la rata de creștere (n.r. în UE). Cum am calculat? Mai mult decât atât, se bănuiește un impact pe creșterea pensiilor, prin recalculare,  și chiar în preziua ședinței, un secretar de stat din Finanțe a spus că cifra nu este corectă,  pentru că se mai adaugă o greșeală la Ministerul Muncii, de vreo 6 miliarde de lei”, a mai spus prof. Mircea Coșea.

Citește și: Promisiunea Guvernului: Valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel