”Bomba din facturi”. Negrescu, reacție la plafonarea energiei până-n 2026: Cele mai mari prețuri din regiune

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul economic Adrian Negrescu consideră că prelungirea schemei de plafonare pentru energie este ”o soluție de avarie”. 

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat de anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, privind prelungirea schemei de compensare-plafonare pentru energie și după 31 martie, cum este la acest moment.

”Este o soluție de avarie, care nu rezolvă într-adevăr problemele din sistem, pentru că statul nu încearcă, de fapt, decât să aplaneze potențiala bombă din facturi. 

Începând cu 2025 ar trebui să intre noile contracte semnate de către persoanele fizice cu firmele din sistem. Și acolo sunt prevăzute niște prețuri foarte mari la energie. Motivul pentru care și apare această plafonare.

Problema la această plafonare, la energie și gaze, este că se acordă pentru toată lumea, ceea ce mie nu mi se pare corect, ci numai pentru cei care au cu adevărat nevoie”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, la Realitatea Plus.

Prețurile la energie în România, mai mari decât prețul pieței 

”Pe de altă parte, prețurile prevăzute în contracte sunt printre cele mai mari din regiune. Ei vor să plafoneze la populație până la 1,2 lei/kwh la energie în condițiile în care prețul pieței este la 0,8 lei/kwh. Mai mult decât atât, la agenții economici se prevede un tarif de 1 leu/kwh, deci mai mic decât la populație, tot la fel, plafonat, în condițiile în care deja plătim cel mai mare tarif la energie electrică pentru agenții economici din Uniunea Europeană”, a mai spus Negrescu.

Ministrul Energiei: Un răspuns final, în maximum două săptămâni

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că în baza datelor pe care le are, dorește o prelungire a schemei de compensare-plafonare pentru energie până în 2026, în contextul în care schema actuală este valabilă până în 31 martie 2025.

”În trimestrul III al anului trecut, luând în calcul prețurile plafonate, deci cele plătite efectiv de români, România a avut al patrule cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. Sunt datele Eurostat pe trimestrul III din 2023. Sunt curios dacă aceste știri pozitive vor fi preluate. 

Avem în acest moment o schemă care funcționează și a asigurat o stabilitate pentru clientul final și asta a fost foarte important. A asigurat și o predictibilitate pentru restul anului.

E adevărat, am întâmpinat dificultăți pe partea de compensare a furnizorilor, acolo unde datoriile sunt semnificative la Ministerul Energiei și cred că vorbim de undeva la 1,5 - 1,6 miliarde lei.

În acest context, noi am luat în calcul faptul că prețurile din piață au scăzut și atunci urmărim, împreună cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare - plafonare, care să reflecte aceste prețuri mai mici din piață și care să se simtă și la nivelul românilor. În niciun, caz prețurile nu vor crește la consumatorul final”, a spus Burduja, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

Întrebat dacă schema de compensare - plafonare ar putea fi prelungită și după luna martie a anului viitor, ministrul Energiei nu a negat această variantă.

”E o variantă de prelungire a schemei de plafonare până în 2026, dar nu vreau să mă pronunț. Un răspuns final sper să îl avem în maxim două săptămâni, Vom purta o corespondență cu Comisia Europeană pe tema asta. Comisia ne lasă”, a precizat ministrul Energiei.

Citește și: Bulgaria scade facturile la gaze cu aproape 20%. De ce nu și România? Dumitru Chisăliță: Cineva trebuie să plătească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel