EXCLUSIV  Bulgaria scade facturile la gaze cu aproape 20%. De ce nu și România? Dumitru Chisăliță: Cineva trebuie să plătească

FOTO: Freepik @ulkastudio
FOTO: Freepik @ulkastudio

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, ne-a vorbit despre politicile României în contextul crizei energetice, dar și de ce nu va scădea prețul la gaze, deși pe burse acest lucru s-a întâmplat deja.

Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) examinează propunerea furnizorului de gaze Bulgargaz de scădere a prețului gazelor naturale cu 18%, în martie, comparativ cu februarie, transmit BTA și Novinite, scrie Agerpres, iar de la 1 martie, noul preț al gazelor ar urma să se situeze la aproximativ 58 leva per MWh, tarif în care nu sunt incluse accizele și TVA. Acest nou preț vine pe fondul scăderii cotațiilor la gaze în Europa.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a făcut precizări cu privire la prețul gazelor din România, care deși a scăzut la bursă, se menține ridicat, scăderile fiind puțin perceptibile la nivelul consumatorului final.

”Și în România, prețul gazelor naturale, pe burse, a scăzut în ultima perioadă și trendul este de scădere, aceasta pe fondul temperaturilor ridicate care au fost în această iarnă și mai ales în luna februarie 2024, pe fondul reducerii de gaze naturale, în special în industrie, ca urmare a problemelor de natură economică ce au apărut, faptul că au scăzut vânzările din diverse produse, acest proces se vede și este vizibil și în România, în momentul de față. 

Faptul că doar o mică parte a scăderii care există la nivelul gazelor de pe bursă se reflectă în prețul la consumatorul final este o situație determinată de legislația care există în România. În momentul de față, în România este acest OUG 22, în care prețul este plafonat și în care practic se vorbește că în situația în care prețul gazelor naturale la consumatorul final este sub prețul plafonat se folosește o formulă care ține seama de costurile furnizorilor din acea lună și, practic, este un cost de formulă la consumatorul final.

Prețul a scăzut și în România, dar este puțin perceptibil la nivelul consumatorului final, dar de scăzut, a scăzut. De exemplu, în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, în medie, la consumatorul final, prețul a fost mai mic cu 6% la gaze naturale și a fost relativ egal la energie electrică”, ne-a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Chisăliță: Cineva trebuie să plătească, iar în România o plătește consumatorul final

”Ceea ce se întâmplă în Europa, nu vorbim doar de Bulgaria, ci mai sunt și alte țări, sunt măsuri care au venit și în care, practic, statul a înțeles că este o perioadă dificilă, este o perioadă grea pentru toată lumea și a încercat, într-adevăr, să ajute oamenii, consumatorii. Au fost două țări care au făcut excepție, România și Lituania, unde statul a considerat că poate să câștige niște bani pe fondul acestor scumpiri.

Ca atare, politicile, pentru că aici este vorba de o politică, nu a venit nimeni și a făcut cu pixul, nu a scris din pix că mâine prețul este atât.

Este o politică, o politică pe care multe țări au dus-o, în sensul în care statul a pierdut, a cheltuit niște bani, dar nu a pus pe butuci economia, consumatorii nu au fost foarte tare afectați sau spre deosebire, aceste două țări care nu au vrut să piardă și ca atare, acestea au fost consecințele. Nu ne putem găsi în situația în care toată lumea să fie câștigătoare, cineva trebuie să plătească, iar în România o plătește consumatorul final”, ne-a mai spus Chisăliță.

Astfel, întrebat dacă în România ne putem aștepta la o scădere a prețului la gaze, Dumitru Chisăliță a subliniat că efectul unei măsuri se vede abia peste 12 luni.

”Le pun de la 1 aprilie, dar ele cel mult vor crea niște avantaje în toamnă. Este o construcție care derivă din modul în care în 2021 s-a făcut legislația. Și dacă vin mâine și scot legislația aceasta, efectele unei politici se văd cam după 1 an de zile. (...)

Tot ceea ce s-a făcut în România s-a făcut cu intenția ca statul să aibă parte în acest câștig”, a mai spus Dumitru Chisăliță, subliniind că România a ”alocat cei mai puțini bani din Uniunea Europeană pentru criza energetică, deși are cea mai mare creștere de preț, la gaze, între 2020 și 2023”.

Citește și: Repartitoarele de căldură, ”soluția de compromis”. Chisăliță, despre absența acestora: Există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel