Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a subliniat marţi că legea trebuie înţeleasă, trebuie aplicată, iar incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia reprezintă un drept exclusiv al legiuitorului.
Întrebat dacă CCR poate schimba o decizie a judecătorilor Curţii dată în 2010 şi dacă legea este clară, Augustin Zegrean a spus că se poate reveni asupra unor hotărâri anterioare.
Sigur că poate fi schimbată (legea - n.r.). Depinde cine o citeşte. Astfel de decizii au mai fost luate. (...) Dreptul nu zace, el se dezvoltă, se adaptează la condiţiile sociale, a mai spus Zegrean, citat de Agerpres.
De asemenea, întrebat dacă intenţia ar trebui să fie inclusă în articolul de lege, el a susţinut că este o problemă de aplicare a legii.
Este o problemă de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie să analizeze lucrurile. Nu poţi să trimiţi în judecată doar aşa pentru că vrei tu, că eşti procuror. Trebuie analizate lucrurile şi în funcţie de asta se poate... Legea trebuie înţeleasă, trebuie aplicată. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Uitaţi-vă în Constituţie. Infracţiunile se stabilesc prin lege', a arătat Zegrean.
Curtea Constituţională a României discută, în şedinţa de marţi, excepţii de neconstituţionalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare, între care cele care îi vizează pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi pe fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu