Atacuri asupra jandarmilor pe un teritoriu francez: „Au fost trase focuri de arme cu calibru mare și puști de vânătoare”

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Autoritățile din arhipelagul Noua Caledonie, administrat de Franța, au anunțat marți o interdicție de circulație pe timp de noapte și o interdicție a adunărilor publice după protestele împotriva reformelor electorale propuse, care au stârnit furia separatiștilor.

„Nu au fost înregistrate decese”, a declarat Înaltul Comisar al Republicii, Louis Le Franc, adăugând că „au fost trase focuri asupra jandarmilor cu arme de calibru mare și puști de vânătoare”, notează France 24.

Cel puțin două reprezentanțe auto și o fabrică de îmbuteliere din capitala Noumea au fost incendiate în atacuri premeditate, a relatat un jurnalist AFP. De asemenea, mai multe supermarketuri au fost jefuite în Noumea și în orașele vecine Dumbea și Mont-Dore.

„Secția de poliție din apropiere era în flăcări și o mașină ardea și ea, chiar în fața casei mele. Se auzeau strigăte și explozii neîntrerupte, mă simțeam ca într-un război”, a spus Sylvie, a cărei familie trăiește în Noua Caledonie de mai multe generații. „Suntem singuri. Cine ne va proteja?”, a adăugat ea, cerând să fie identificată doar cu prenumele.

Începând de luni seară, grupuri de tineri mascați sau cu glugă au ocupat mai multe sensuri giratorii și s-au confruntat cu poliția, care a răspuns cu muniție neletală. O sursă din poliție a declarat că mai multe vehicule au fost incendiate în timpul ciocnirilor violente. În total, 36 de persoane au fost arestate și 30 de ofițeri de poliție au fost răniți, potrivit autorităților.

„Au avut loc tulburări de ordine publică foarte intense noaptea trecută în Noumea și în municipiile vecine, iar acestea continuă și în acest moment”, a declarat înaltul comisariat, reprezentantul statului francez în Noua Caledonie, într-un comunicat de marți.

Comisariatul a declarat că „mobilizează masiv forțele de securitate internă și de securitate civilă” pentru a gestiona revoltele, dar „nu au fost raportate răni grave în rândul populației”.

Guvernul din Noua Caledonie a făcut apel la „rațiune și calm” și a cerut „tuturor caledonienilor să dea dovadă de responsabilitate” după noaptea de tulburări.

Listele de alegători înghețate

Tulburările au izbucnit luni, când protestatarii au manifestat împotriva unei reforme constituționale discutate în Adunarea Națională din Paris, care urmărește extinderea electoratului în alegerile provinciale ale teritoriului.

Franța s-a angajat în Acordul de la Noumea din 1998 să ofere treptat mai multă putere politică teritoriului insular din Pacific, cu aproape 300.000 de locuitori. În baza acordului, Noua Caledonie a organizat trei referendumuri privind legăturile sale cu Franța, toate respingând independența. Kanakii pro-independență au respins rezultatul ultimului referendum din decembrie 2021, pe care l-au boicotat din cauza pandemiei de Covid-19.

Acordul de la Noumea a stipulat, de asemenea, că listele de alegători din Noua Caledonie nu au fost actualizate din 1998 – ceea ce înseamnă că rezidenții insulei care au sosit din Franța continentală sau din alte părți în ultimii 25 de ani nu au dreptul de a participa la alegerile provinciale. Guvernul francez a catalogat excluderea unei cincimi din populație de la vot drept „absurdă”, în timp ce separatiștii se tem că extinderea listelor de alegători ar favoriza politicienii pro-Franța și ar „minimiza și mai mult poporul indigen Kanak”.

După o noapte de tulburări, înaltul comisariat din Noua Caledonie a anunțat interzicerea adunărilor publice și a vânzării de alcool și a declarat că va impune o interdicție de circulație de la ora 18:00 marți până la ora 06:00 miercuri. „Înaltul comisar face apel la populație să rămână acasă și să își limiteze deplasările în următoarele ore.”

Școlile și colegiile sunt închise până la noi ordine, iar aeroportul internațional este de asemenea închis.

„Mă simt trist”, a spus Jean-Franck Jallet, care deține o măcelărie pe care pompierii au reușit să o salveze din flăcări. „Am crezut că este posibil pentru noi (insularii) să trăim împreună, dar nu a funcționat. Sunt prea multe minciuni.”

Noua Zeelandă a anunțat marți că ministrul de externe Winston Peters și-a anulat vizita în Noua Caledonie din cauza tulburărilor. „În discuțiile cu gazdele noastre franceze și din Noua Caledonie, am decis să amânăm călătoria din această săptămână la Noumea pentru a permite autorităților să se concentreze pe deplin pe situația actuală”, a declarat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

În timpul unei vizite în teritoriu anul trecut, președintele Emmanuel Macron a declarat că dorește ca un statut constituțional revizuit pentru Noua Caledonie să fie în vigoare până la începutul anului 2024. Macron a căutat să reafirme importanța țării sale în regiunea Pacificului, unde China și Statele Unite se luptă pentru influență, dar Franța deține teritorii precum Noua Caledonie și Polinezia Franceză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel