ANSVSA: Boala vacii nebune, depistată în România

O formă atipică de boala vacii nebune a fost depistată la un animal care provine de la o fermă din judeţul Dâmboviţa, diagnosticul fiind confirmat de Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie. Autoritatea sanitar veterinară precizează că sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, deoarece carnea nu a fost comercializată pe piață.

Autoritatea sanitar veterinară informează că a fost confirmat un caz atipic de Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, pe teritoriul României, relatează romaniatv.net.

Cazul atipic a fost descoperit în urma unui control de rutină, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa.

"Pentru o probă prelevată de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, în urma testării efectuate în cadrul programului de supraveghere a Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), a rezultat suspiciunea de boală, în data de 22.12.2014.

Imediat au fost demarate acţiunile necesare, conform procedurilor. A fost stabilită identitatea şi exploataţia de origine a bovinei suspecte de ESB, o exploataţie non-profesională (gospodărie) din judeţul Covasna şi au fost identificaţi ascendenţii şi descendenţii", informează ANSVSA.

Diagnosticul de ESB a fost confirmat de către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală (Laboratorului Naţional de referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile - EST), în data de 23.12.2014, iar în data de 7 ianuarie proba a fost transmisă pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie. "Laboratorul Comunitar de Referinţă a furnizat buletinul de analiză, iar rezultatul transmis este formă atipică de ESB", potrivit ANSVSA.

Alertă! Boala vacii nebune în România. Cum se transmite, care sunt simptomele

Conform procedurilor, în această perioadă se iau toate măsurile prevăzute de legislaţie pentru această situaţie şi pentru toate animale din exploataţiile cu care a venit în contact bovina diagnosticată cu ESB.

Animalele sunt în curs de evaluare, în vederea aplicării măsurilor de despăgubire a proprietarilor, urmând a se dispune uciderea acestora şi dirijarea cadavrelor către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar. Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată oficial sub aspectul circulaţiei animalelor şi al produselor rezultate de la acestea.

De asemenea, ANSVSA informează că structurile omoloage din Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor au fost notificate și că România îşi menţine statusul suspendat de „ţară cu risc neglijabil pentru ESB", ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii privind comerţul intracomunitar şi exportul de animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel