DCNews Sanatate O bere rece pe caniculă poate fi mortală. Tudor Ciuhodaru avertizează: Nu neglija aceste 3 pericole!

O bere rece pe caniculă poate fi mortală. Tudor Ciuhodaru avertizează: Nu neglija aceste 3 pericole!

bere canicula - Foto: Freepik AI

Vara aduce cu ea dorința de răcorire și relaxare, însă, din păcate, unele alegeri aparent inofensive pot avea consecințe grave asupra sănătății.

Pe fondul temperaturilor extreme, consumul de alcool, în special sub forma populară a unei beri reci, poate deveni periculos, chiar letal.

Mulți români ignoră riscurile reale pe care le presupune combinația dintre caniculă și alcool, considerând că "doar două-trei beri" nu pot face rău. Nimic mai greșit.

În realitate, efectele fiziologice ale alcoolului, accentuate de căldura excesivă, pot duce la dezechilibre majore în organism, deshidratare severă, pierderea stării de conștiență și, în cele mai dramatice cazuri, chiar deces.

Uite cum poate fi letală o bere rece pe caniculă

"Oricine poate fi afectat. Nu neglijați aceste 3 pericole. Cum poate fi letală o bere rece pe caniculă:

1. Te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea. Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.

2. Te deshidratează. Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.

3. Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă sunt afectate iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute

Rețineți:

1. Combinația bere rece și caniculă poate fi letală.

2. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.

3. Mulţi pacienţi ajunşi la urgenţe în aceste zile au refuzat să creadă că două-trei beri, uneori mai multe, pot avea consecinţe dramatice atunci când este foarte cald.

4. Nici aportul caloric şi de ftataţi nu e de neglijat.

Berea blondă cu o concentraţie de 5% are în medie 42 kcal la 100 ml iar cea brună la aceeaşi concentraţie 37 kcal la 100ml, iar dacă e mai tare, de 7%, ajunge şi la 48 de kcal.

Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată cu 52 kcal la 100 ml şi cea fără alcool cu 26 kcal.

Radlerul se situeză caloric între berea brună tare şi berea blondă cu cele 45 de kcal la 100 ml.

5. Țineţi cont că lumina şi radiaţiile ultraviolete degradează berea (se recomandă consumul celei îmbuteliate în sticle închise la culoare şi nu a celei din recipiente de plastic din care berea extrage mai uşor ftalaţii cu risc cancerigen.

Nu uitați recomandarea de a vă hidrata corect. Un pahar de apă, limonadă, ceai sau sucuri de fructe, iaurt la 15-20 de minute - fâră a aştepta apariţia senzaţie de sete!", a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Știri similare din categoria Sanatate Vezi toate articolele