Fostul premier Adrian Năstase critică, într-o postare pe blogul personal, o declarație recentă a ministrului Justiției, Raluca Prună.
"In urma revoltelor din închisori, s-a reaprins dezbaterea despre grațieri si condițiile din închisori. Doamna Pruna a afirmat recent „Nu este pentru mine o prioritate sa dau o grațiere si amnistie". Ministrul justitiei nu știe, probabil, ca gratierile colective si amnistia le"da", conform Constituției, Parlamentul, in timp ce gratierile individuale le „da" președintele. Așadar, ministrul justitiei nu „da" nimic in aceasta materie; poate eventual sa propună guvernului o anumită politica penală referitoare la aceste chestiuni, ceea ce nu face", a scris Adrian Năstase.
Citește și: Prună, neimpresionată de tensiunile din penitenciare
Totodată, fostul premier atrage atenția că deși situația din închisorile din România este "dramatică, inumană în unele cazuri", schimbarea condițiilor nu se poate "decât gradual, pe termen lung, necesitând fonduri importante".
"Aceasta problema a devenit o problema europeană, prin deciziile repetate luate de CEDO. Rezultatul final ar putea fi plata a 80 milioane de euro penalități pentru condițiile actuale din închisori. In aceste condiții, in opinia mea, Parlamentul, eventual la inițiativa guvernului, ar putea sa aprobe o lege de grațiere colectivă, pentru doua ratiuni principale – reducerea supraaglomerarii din închisori si reducerea expunerii la „contaminare" a infractorilor primari cu recidiviști si cu infractori „moderni", „treinuiti" in străinătate.
O astfel de lege ar trebui aprobată in toamna iar un astfel de anunț ar calma si revoltele actuale. In ceea ce privește conținutul legii, trebuie gândite foarte bine exceptarile – recidiviști, persoane pedepsite pentru omor, fapte cu violenta, corupție, trădare, etc.", mai scrie Adrian Năstase, amintind, de asemenea, că ultima lege de acest gen a fost dată în 2002, în timpul mandatului său de premier.
Citește și: Prună recunoaște situația de criză. Ce spune despre demisii
"A trecut prea mult timp de atunci. Dacă parlamentarii noștri nu ar fugi ca niște potarnichi de acest subiect, am fi avut de mult o noua lege in domeniu. La fel ca in celelate state membre ale UE. Oamenii noștri politici au preferat sa se adape la licuriciul Barrosso, cel care, după ce si-a terminat cursul de dirigentie, împreuna cu Catherine Day si Monica Macovei, la Bruxelles, a fost angajat consilier la banca de afaceri americană Goldman Sachs!
Pare ca romanii chiar merita suplimentele alimentare, pentru ca ei par a fi ușor de manipulat", mai spune fostul premier.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu