Un băiețel de vreo cinci ani, înfofolit, trece granița din Ucraina în Polonia plângând în hohote. Imaginile au făcut și fac înconjurul lumii.
Sunt prea puține informații despre băiețelul care este obligat de război să plece de acasă, la o vârstă mult prea fragedă ca să înțeleagă războiul. Imaginile au fost transmise de CNN și arată un mic băiețel care merge, singur, cu o pungă de plastic în mână, în Medyka, un sat din Przemyśl, care se învecinează cu Ucraina. Reuters scrie că mama băiețelului îl urma în grupul din spate, conform inews.co.uk.
Ca acel băiețel, văzut singur și plângând, se pare că sunt mulți alți copii. Unii au venit însoțiți de străini, după ce părinții lor i-au trimis în țările vecine, cu gândul că le va fi mai bine, că cineva îi va salva. Alți copii au trecut singuri granițele, cu informațiile necesare bine puse la ei. Au lăsat în urma lor tot și au plecat într-o excursie spre salvare și spre necunoscut. Au norocul de a fi primiți cu dragoste și îngrijorare, dar sunt doar niște copii, în țări străine, în care sunt ai nimănui. Nu se știe dacă-și vor mai vedea vreodată părinții, nici ce se va întâmpla cu ei. Pe lângă ei, au venit și copii deja orfani.
Amintim că, în urmă cu doar câteva zile, imaginea cu un copil ucrainean, de 11 ani, zâmbitor, a făcut înconjurul lumii, după ce a mers singur în Slovacia, fugind de război. Avea scris pe mână un număr de telefon, în caz de nevoie. Mama lui, prea bolnavă pentru a pleca alături de băiețel la drum, a rămas acasă, alături de bunica băiețelului, și ea bolnavă.
Luni, 150 de copii ucraineni din orfelinatele din Kiev au ajuns în gara Przemysl. Happy Kids a ajutat până acum evacuarea a două mii de copii orfani. ”Acum doar două zile am avut un transport de 700 de copii”, a spus Przemek Macholak, în vârstă de 25 de ani, care a mai afirmat că ”nu este ușor să găsești un adăpost cu atât mai mult cu cât trebuie să o faci pentru 700 de copii în același loc”.
UNICEF și UNHCR se așteaptă ca sute de mii de copii să fie printre milioanele de refugiați și susțin, într-un demers comun, că ”fiecare efort trebuie făcut pentru a reuni copiii cu familiile lor, când va fi posibil, dacă această regăsire va fi în interesul lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu