A doua lovitură "nucleară" dată de China marilor puteri mondiale

Publicația Wall Street Journal scrie că flota chineză de submarine se află în continuă dezvoltare și reprezintă cea mai importantă provocare militară pe care aceasta putere mondială o ridică în regiune. Flota tot mai puternică și activă nu doar că sporește arsenalul nuclear chinez, ci îmbunătățeste și capacitatea țării de a-și satisface pretențiile sale teritoriale și de a contracara o eventuală intervenție americană, mai notează publicația de peste Ocean.

Focoasele nucleare, premieră pentru flota chineză

Specialiștii se așteaptă ca Beijingul să facă în acest an încă un pas uriaș în extinderea puterii "submarine". Oficiul american de Informatii Navale dezvăluie că ar fi vorba despre trimiterea în "misiuni" a unui "boomer" - tip de submarin balistic care transportă, în premieră pentru China, rachete cu focoase nucleare.

China nu și-a ascuns noile tipuri de submarine. Recent, turiștii au putut vedea trei dintre ele la o baza militară poziționată în apropierea unei stațiuni din provincia Hainan.

Din Asia estică, rachetele de pe aceste submarine pot să lovească Hawaii și Alaska, iar din zona mediană a Pacificului pot lovi continentul american.

"Acesta este un atu care ne face patria să fie mandră, iar adversarii să fie îngroziți. Este o forță strategică care simbolizează statutul de mare putere și sprijină securitatea națională", a scris șeful Marinei chineze, amiralul Wu Shengli, într-o publicație a Partidului Chinez, făcând referire flota de submarine.

Însă, cea care i-a uimit cel mai mult pe comandanții navali ai altor țări este călătoria fără oprire a submarinului nuclear chinez în Oceanul Indian, pentru că, notează WSJ, dovedește faptul că are rezistență să ajungă până la Comandamentul Flotei Pacificului a SUA din Hawaii.

Citește și: China atacă Banca Mondială și dolarul american. Lovitură în Asia, pregătind războiul economic global

"Mesajul a fost foarte clar. Să spui: 'Suntem o marină profesionistă, suntem o forță de submarine profesionistă și suntem globali. Nu mai suntem doar o forță de submarine pentru apele de coastă'", explică viceamiralul Robert Thomas, fost comandant de submarin, în prezent în fruntea Flotei a Șaptea americane, conform hotnews.ro.

Submarinele nucleare de atac chineze sunt văzute ca o parte importantă din ceea ce SUA percep drept o strategie de a preveni o eventuală intervenție americană într-un conflict asupra Taiwanului sau cu Japonia și Philipine - ambii aliați SUA angajați în dispute teritoriale cu Beijingul.

"Submarine pentru pirați"

Oficialii chinezi transmit însă că noile submarine nu reprezintă o amenințare la adresa altor țări, ci sunt parte a unui program menit să protejeze teritoriul Chinei și să extindă interesele globale.

Reprezentanții Ministerului Apărării le-au spus atașaților militari convocați cu diferite ocazii că submarinele trimise în Oceanul Indian vor ajuta patrulele anti-pirați din largul costei Somaliei.

Vezi și: Chinezii se așteaptă la un război cu Japonia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel