Iarna nu aduce cu ea doar frigul şi zăpada, ci şi viruşii. În sezonul rece, scade imunitatea organismului, de aceea trebuie să luăm în seamă serios metode de prevenţie a răcelii. În fond, mai bine te fereşti decât sa o păţeşti, nu?
Autor: Atoussa Bassiri
Iată zece sfaturi care să te ajute să îţi păstrezi sănătatea:
1. Spălatul pe mâini este esenţial!
Răceala se trasmite pe cale aeriană foarte uşor de la omul bolnav la cel sănătos. Infectarea se face direct, prin picături de secreţie (tuse, strănut), sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (clanţa uşii, prosoape, obiecte de birou, haine etc). Prin urmare, este foarte important să se urmeze cu stricteţe regulile elementare de igienă: spălatul pe mâini înainte şi după masă, după contactul cu un animal, după ce ai folosit toaleta şi după ce ai venit de afară (serviciu, şcoală sau gradiniţă, supermarket etc).
2. Consumă fructe şi legume, bogate în vitamine!
Consumul de fructe şi de legume proaspete este un obicei sănătos nu doar pentru a preveni răceala, ci şi în general, pentru a creşte rezistenţa organismului. Bogate în vitamine, minerale şi fibre, aceste alimente sunt recunoscute pentru a trata o serie de probleme de sănătate: sistem imunitar slăbit, digestie dificilă, stres, anemie, artrită, astm, oboseală cronică etc.
3. Sauna „ucide” viruşii!
Sauna este un loc închis, extrem de călduros, unde transpiri foarte tare. Prin transpiraţia indusă de aerul cald, organismul elimină toxinele şi se purifică. Corpul ajunge la o temperatură de 40 de grade Celsius, asemanătoare unei febre, ceea ce îl obligă să se apere împotriva agenţilor patogeni. Prin acest mod, sistemul imunitar se întăreşte şi, astfel, îi este mult mai uşor să facă faţă unei posibile viroze. Teoria emisă de oamenii de stiinţă este aceea că viruşilor le este greu să trăiască la o temperatură foarte ridicată
4. Sportul ne fereşte de boală!
Mişcarea fizică regulată ne ajută pe de-o parte să avem un corp frumos şi o musculatură tonifiată, iar pe de altă parte să ne ferim de răceală. Un grup de cercetători americani, de la Centrul de Cercetare a Cancerului „Fred Hutchinson” din Seattle, a descoperit că exerciţiile fizice zilnice previn răceala.
5. Somnul te face mai puternic!
Potrivit studiilor de specialitate, lipsa somnului creşte sensibilitatea organismului la îmbolnăvire. Substanţele care induc somnul stimulează producţia de interleucină, importantă în întărirea sistemului imunitar. Prin somn, corpul elimină toxinele şi îşi ia porţia de energie.
6. Aerul curat întăreşte sistemul imunitar
Se ştie că aerul curat de munte fortifică organismul. Chiar dacă nu locuieşti într-o zonă muntoasă, este recomandat să deschizi în fiecare zi ferestrele pentru a aerisi încăperea în care stai, indiferent că afară este foarte frig.
7. Consumă multe lichide!
Aportul mare de lichide te ajută să nu te deshidratezi şi mai ales să elimini rapid toxinele din organism. Antioxidanţii din sucurile naturale de fructe sau din ceaiurile de plante medicinale neutralizează radicalii liberi. De aceea, antioxidanţii sunt vitali pentru rezistenţa organismului la infecţii.
8. Nu face abuz de alcool!
În primul rând, un consum mare de alcool, pe o perioadă lungă de timp, distruge ficatul. Funcţia principală a ficatului este aceea de a acţiona ca un filtru pentru toxinele care intră în organism. Dacă acesta este bolnav, germenii rămân în corp şi produc infecţii frecvente şi complicaţii. De asemenea, băuturile alcoolice deshidratează organismul şi favorizează eliminarea vitaminei C.
9. Echinaceea creşte producţia de limfocite
Echinaceea este recunoscută pentru acţiunea fortifiantă asupra sistemului imunitar şi pentru prevenirea răcelii. Studii stiinţifice au demonstrat că această plantă protejează organismul împotriva infecţiilor şi stimulează producţia de limfocite (o categorie a celulelor albe care face parte din sistemul imunitar şi protejează organismul de infecţii).În farmacii sau în magazinele natursite există o mulţime de produse pe bază de echinaceea: pastile, tinctură, unguent, sirop etc.
10. Îmbracă haine potrivite sezonului
Chiar dacă vrei să ai o coafură intactă sau să porţi bluze decoltate şi sexy, nu trebuie să neglijezi faptul că afară este frig. De asemenea, nu demonstrezi că eşti un tip viguros dacă renunţi la căciula şi la mănuşi. Este bine să îţi protejezi corpul de temperatura scăzută, căci în această perioadă sistemul imunitar devine mai sensibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu