Afirmații de gravitatea celor făcute de președintele Traian Băsescu cereau o reacție de la vârful USL. În spiritul beligerant al ultimului an, te-ai fi așteptat ca Victor Ponta să fie cel care are prima tresărire publică. Premierul României a tăcut. S-a adresat "națiunii" Crin Antonescu, mai Președinte ca oricând și mai în campanie ca niciodată.
Traian Băsescu a transmis României marți seara că înaltul oficial SUA, Victoria Nuland, a venit la București pentru a ne avertiza că țara noastră este la o "lovitură de stat" (în accepțiunea președintelui) distanță să devină un paria al comunității internaționale. Cuvinte dure, puternice, lansate să trezească reacții viscerale a avut președintele în discursul de la Cotroceni. În timpul pasajului despre mesajul Victoriei Nuland, Băsescu a folosit cuvântul "prăpastie" de 4 ori, și tot de 4 ori diverse formule care includeau cuvântul "izolare".
Frazele alarmiste ale lui Băsescu nu au fost întâmpinate de un premier Ponta care să intre în direct la vreo emisiune și să-i facă din nou AMR-ul actualului președinte. Nu. La o oră de la terminarea declarației de presă a șefului statului, Crin Antonescu și-a început campania pentru alegerile prezidențiale.
E din ce în ce mai clar în ultima perioadă că Antonescu are un alt vademecum în funcție de care își calculează pașii până la Cotroceni. E mort și îngropat omul politic Antonescu care acuza ANI de băsism, care spunea că ambasadorul SUA e un partizan al lui Băsescu și că Angela Merkel ia poziții publice în funcție de ce îi spune președintele României la telefon.
Antonescu a intrat în campanie electorală. Trei observații:
1. Marți seara liderul PNL a încercat să fie "the bigger man", cum spun americanii. A amendat punctual ieșirea disperată a unui șef de stat la sfârșit de mandat, venind în fața microfoanelor ca un cap limpede care încearcă să împiedice implicarea vizitei unui diplomat american în conflictele interne. Antonescu n-a vorbit despre cum o să se sfârșească regimul Băsescu în doar câteva luni sau altă placă tocită de liderii USL în ultima perioadă. Discursul său a fost la nivel macro, despre proiecte, parteneriate strategice, arătând că a luat dojana Victoriei Nuland ca atare, catalogându-i preocupările drept "prietenești".
2. Discursul lui Antonescu a avut și o doză de populism, de obștesc exacerbat. A folosit de mai multe ori termenul "națiune" și plasat în prim-plan "adevăratele" probleme ale cetățenilor și apartenența lor la Vest. "Nu poți veni să sperii cetățenii acestei țări, care au atâtea și atâtea probleme și printre ale căror puține garanții rămân aceasta că sunt parte din familia occidentală, din familia europeană, nu poți veni să-i minți".
Antonescu nu a ratat prilejul și a făcut puțin lobby pentru noua Constituție, care are puține șanse să facă cvorumul la referendumul din mai. Liberalul a făcut abil trecerea de la subiectul privind iresponsabilitatea lui Băsescu la interesele alianței. "Faptul că asistăm la această degradare politicianistă a discursului unui președinte trebuie să ne facă să ne gândim și mai bine la proiectul de modificare al Constituției".
3. Tăcerea lui Victor Ponta de după declarațiile lui Băsescu este neobișnuită. În contextul ultimelor evoluții din USL, care a decis redresarea alianței, e posibil ca premierul să se fi înțeles cu liberalul ca Antonescu, mai nou candidatul din acte al Uniunii la Președinție, să fie cel care îl contestă pe Traian Băsescu. Din partea Guvernului a vorbit în seara asta doar Titus Corlățean, șeful diplomației române, și cel care a avut una dintre întâlnirile "reprezentative" cu Victoria Nuland în timpul prezenței acesteia la București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu