EXCLUSIV  Weber, scrisoare bombă pentru Tajani și PE în cazul Kovesi

Europarlamentarul Renate Weber a trimis o scrisoare adresată președintelui PE Antonio Tajani, dar și colegilor europarlamentari. 

Scrisoarea se referă la justiția din România, dar și la cazul Laurei Codruța Kovesi. Weber semnalează faptul că decizia PE de a discuta cazul Kovesi în Conferința Președinților exact în ziua în care Înalta Curte se pronunță pe contestația Laurei Codruța Kovesi în ceea ce privește mandatul controlului judiciar, poate reprezenta o presiune pusă pe justiția din România. 

„Câțiva dintre liderii noștri și-au exprimat recent îngrijorările cu privire la ancheta care o vizează pe Laura Codruța Kovesi și au solicitat, nici mai mult nici mai puțin, ca ancheta să fie oprită și toate măsurile luate împotriva doamnei Kovesi să fie înlăturate. Nu știu care sunt probele din dosar și nu trebuie să știu, în această etapă procesuală, legal și normal, ancheta având caracter confidential, nu public. Dar știu că respectarea independenței magistratilor, inclusiv a procurorilor, implică să nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislatiei din Romania măsurile procedurale ale controlui judiciar pot fi revizuite de un judecător. Cazul doamnei Kovesi va fi tranșat de un judecător independent de la Înalta Curte de Casație si Justiție, în data de 3 aprilie.”, își începe Reante Weber scrisoarea.

Europarlamentarul român continuă și răspunde postărilor președintelui Tajani, precizând că ideea de a discuta cazul Kovesi în Conferința Președinților care are loc tot mâine, deci în aceeași zi cu decizia Înaltei Curți privind contestația Laurei Codruța Kovesi privind controlul judiciar, „ar putea fi văzută ca o imixtiune în activitatea sistemului judiciar din România. Nu de puține ori membrii CSM au considerat că politicienii care fac declarații publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interferează cu sistemul judiciar, punând presiune pe judecători și procurori. 

Aceeași interpretare a fost făcută și de către Comisia Europeana în cateva rapoarte MCV, considerând că pozitiile publice ale unor politicieni în timpul unor investigații sunt inadmisibile. Același rationament trebuie să se aplice și de această dată, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au în ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul!”

Dublă măsură?

Weber amintește deciziile CSM potrivit cărora politicienii care au făcut declarații publice privind anchetele în curs au intervenit în sistemul judiciar prin exercitarea de presiune publică asupra judecătorilor, dar și procurorilor. Iar aceeași interpretare a fost făcută și de Comisia Europeană în rapoartele MCV. 

„Nu de puține ori membrii CSM au considerat că politicienii care fac declarații publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interferează cu sistemul judiciar, punând presiune pe judecători și procurori”. 

„Dragi colegi, de 29 de ani lupt neincetat pentru independența sistemului de justiție din țara mea, din societatea civilă în primii 18 ani și ca om politic în ultimii 11 ani. Vă rog să respectați acest prinicipiu, al independentei justiției, altfel, apelul dumneavoastră pentru respectarea statului de drept ar fi, în cel mai bun caz, unul duplicitar”, își încheie Renate Weber scrisoarea.

Scrisoarea a fost publicată în exclusivitate pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel