În urma a 50 de percheziții domiciliare la locuinţele unor bancheri precum si la sediile unor societati comerciale din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu la sediul DIICOT au fost aduse pentru audieri circa o sută de persoane care sunt acuzate de fraude bancare estimate la 22 milioane de euro. Persoanele învinuite în acest dosar sunt acuzate că ar fi obţinut, ilegal, din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri finanţarea unor proiecte de achiziţii utililaje, utilizând documente falsificate.
[caption id="attachment_245897" align="alignleft" width="310"] Aurel Șaramat[/caption]Potrivit comunicatului DIICOT, "în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş", se mai arat[ ]n comunicatul DIICOT.
Cine sunt bancherii și oficialii Ministerului Economiei care sunt acuzați de fraude fiscale
Aurel Şaramet deține șefia Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA - IFN), care facilitează accesul la finanţări prin acordarea de garanţii pentru instrumente de finanţare contractate, de exemplu, de la bănci, şi care se află în subordinea MECMA.
În trecut, acesta a ocupat posturi precum director general executiv al Fondului Proprietăţii de Stat, director general adjunct al Direcţiei Generale a Bugetului Statului din cadrul Ministerului Finanţelor, director al Direcţiei Strategie Privatizare Societăţi Bancare şi de Asigurări al Fondului Proprietăţii de Stat, director al Direcţiei Pieţe de Capital al Băncii şi director general al Direcţiei Relaţii cu Piaţa de Capital şi Investiţii Financiare, în cadrul băncilor "Ion Ţiriac", respectiv "Bankcoop".
Mihai Grigoroiu deţine funcţia de director general adjunct în cadrul MECMA - AMPOS CCE. Conform declaraţiei sale de avere afişată pe site-ul oficial al ministerului, Grigoroiu deţine, alături de soţia sa, un apartament în sectorul 2 al Bucureştiului dobândit în cursul acestui an şi un autoturism marca Volkswagen.
Cătălin Ionuţ Roşu ocupa din 2010 funcţia de auditor asistent în cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM şi, conform declaraţiei sale de avere pe anul fiscal trecut, nu deţine terenuri, imobile sau bunuri de valoare. El are o autoturism marca Volkswagen şi are un credit scadent în anul 2040 la BCR, în valoare de 37.000 euro.
Mihai Andrei Atanasiu ocupă din 2009 funcţia de consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri în cadrul OIIMM. Conform celei mai recente declaraţii de avere, acesta a câştigat în anul fiscal anterior suma de 13.440 de lei.
În cursul zilei de joi, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a demarat procedurile de suspendare din funcţie a lui Aurel Şaramet, care ocupă de 11 ani funcţia de director al Fondului de Garantare, şi a celorlalte trei persoane din cadrul ministerului care au fost puse sub acuzare de procurorii DIICOT.
„În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri (FNGCIMM). Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive a celor trei învinuii“, se arată într-un comunicat al ministerului.
Un alt personaj important în ancheta DIICOT este Claudiu Cercel care deţine funcţia de vicepreşedinte executiv pentru pieţele financiare în cadrul BRD şi este membru al consiliului de administraţie al acestei bănci comerciale. Acesta a început să lucreze în cadrul BRD în anul 1993 şi a ocupat posturi precum ofiţer al trezoreriei sau market operations manager, pentru ca spre finalul anului 2008 să obţină funcţia de vicepreşedinte al BRD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu