Românii din străinătate care vor să voteze la parlamentare se pot înscrie, de vineri, în Registrul electoral
Românii din străinătate se pot înscrie, de vineri, în Registrul electoral, pentru a putea vota la alegerile parlamentare din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din apropierea locuinţei, neputând vota, dacă nu sunt înscrişi, decât la misiunile diplomatice sau institutele culturale române.
Modurile în care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni Dan Stoenescu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Sorin Moise şi directorul de comunicare al AEP Marian Muhuleţ.
"Alegerile parlamentare pot părea destul de îndepărtate, dar dat fiind modificările aduse legislaţiei electorale şi mă refer în special la introducerea votului prin corespondenţă, calendarul procesului electoral se schimbă şi este nevoie ca atât cei care se ocupă de gestionarea procesului electoral, cât şi alegătorii să facă anumiţi paşi prealabili. Mâine (vineri, n.r.), 1 aprilie 2016, va demara o etapă foarte importantă din cadrul alegerilor parlamentare şi anume înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral. Doar cei care se vor înscrie în Registrul Electoral vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază", a spus ministrul Dan Stoenescu.
Ana Maria Pătru a explicat că cei care vor opta pentru votul prin corespondenţă vor avea şansa să voteze în câteteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia, plus costurile deplasării la secţia de votare.
Ea a mai spus că votul prin corespondenţă va fi o procedură complet nouă atât pentru alegătorii români din străinătate, dar şi pentru instituţiile care gestionează: Poşta Română, care va avea o mare responsabilitate, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă.
"Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespndenţă, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul Electoral, pentru a avea şansa să voteze aproape de locuinţa dumnealor", a completat Pătru.
Cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate au la dispoziţie trei variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiei de votare la care sunt arondaţi, în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau de reşedinţă.
Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cetăţenii trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu