Ventilatoarele mecanice, în PLAN SECUNDAR. "Am învăţat că e mai bine să nu le folosim"

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Medicii au început să evite ventilarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, după ce mai multe studii au arătat că acestea ar putea face mai mult rău decât bine. 

Reuters a publicat un material despre medicul Andre Bergmann, care odată infectat cu COVID-19, a decis să fie tratat la spitalul pulmonar din Moers, din Germania de Nord-Vest. Clinica este cunoscută pentru reticenţa de a ventila mecanic pacienţii cu probleme respiratorii. 

Bergmann se temea că un ventilator invaziv i-ar putea face rău. Însă încă din primele zile din spital, a avut nevoie de mască de oxigen pentru a respira şi în curând s-a simţit atât de rău încât nevoia ventilării mecanice părea inevitabilă. Cu toate astea, medicii nu l-au pus pe ventilator mecanic, iar o săptămână mai târziu a fost declarat vindecat şi externat. 

Cazul lui Bergman ilustrează o schimbare a punctului de vedere din prima linie a luptei contra pandemiei COVID-19 şi o regândire a strategiei medicilor. Aceştia nu mai folosesc atât de repede ventilatoarele mecanice pentru a trata cazurile severe de COVID-19. 

Cursa "înarmării" cu ventilatoare 

La începutul pandemiei, toate ţările din lume se întreceau în cursa pentru găsirea ventilatoarelor mecanice. Doar Germania făcuse o comandă de 10.000 de astfel de aparate. Administraţia Trump a anunţat că va cheltui 2,9 miliarde de dolari pentru aproape 190.000 de ventilatoare. 

Totuşi, cu cât înţeleg mai bine evoluţia COVID-19, mulţi medici spun că nu ar fi atât de mare nevoie de ventilatoare mecanice. Conform sursei citate, au fost intervievaţi 30 de medici din ţări precum China, Italia, Spania, Germania şi SUA, medici care au lucrat cu pacienţi COVID-19. Aproape toţi au căzut de acord că ventilatoarele sunt importante şi ajută la salvarea vieţilor. Dar, în acelaşi timp, au scos în evidenţă riscurile folosirii celor invazive prea devreme sau prea frecvent. 

Ventilatoarele non-invazive, eficiente 

Multe modele de ventilatoare folosesc măşti pentru a pompa oxigen în plămâni. Principala grijă a medicilor se învârte în jurul ventilatoarelor mecanice, care implica intubarea pacienţilor pentru a pompa aer direct în plămâni. Unii pacienţi au fost intubaţi timp de două, trei săptămâni, cu cel mult 50 la sută şanse de supravieţuire. Un studiu arată că, la începutul pandemiei, pacienţii intubaţi au avut o rată mai mare de mortalitate decât cei cărora nu li s-a aplicat această procedură. 

În China, 19 din 22 pacienţi din secţia ATI a unui spital din WUhan nu au supravieţuit după ce au fost ventilaţi mecanic. Un studiu recent al britanicilor a relevat că două treimi dintre pacienţii COVID ventilaţi mecanic au murit. 

Bergman, pacientul despre care am vorbit la început, a declarat, însă, că toate aceste date nu mai contau în unele momente, pentru că devenea disperat. 

"A venit un moment când nu mi-a mai păsat. La un moment dat eram atât de epuizat că l-am întrebat pe medicul meu dacă mă voi face bine. Îi spuneam că dacă nu aş fi avut copii sau soţie, ar fi fost mai uşor să fiu lăsat să mă sting", a declarat acesta. 

Însă medicii nu l-au intubat pe Bergmann, ci i-au administrat morfină şi l-au ţinut pe mască de oxigen. Nu şi-a revenit nici acum complet, însă a fost declarat vindecat. 

Şeful clinicii din Moers, Thomas Voshaar, susţine teoria împotriva ventilării mecanice, pentru că spune că poate deteriora plămânii. 

"Iniţial, intubam foarte repede pacienţii, dacă aveau probleme respiratorii. În timp, am învăţat că nu e bine să facem asta şi se pare că avem rezultate mai bune", a explicat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel