Lipsa de informaţii într-o societate este o boală, este o patologie, a afirmat miercuri vicepremierul Vasile Dîncu la conferinţa 'Angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă'.
'Lipsa de informaţii într-o societate este o boală, o patologie şi, de cele mai multe ori, nu ne dăm seama că suntem bolnavi de lipsă de informaţie. Sunt câţiva indicatori care ne pot ajuta să înţelegem asta. Câteva 'simptome' ale lipsei de informaţii, ca patologie: atunci când eşti sigur pe ceea ce crezi, când 'ştii foarte clar' din ce cauză nu trăieşte fiecare om din România foarte bine, când ştii clar că există o singură cauză, atunci eşti prost informat. Când crezi că un singur om politic sau un singur partid ar putea să facă România şi lumea fericită, atunci înseamnă că ai o problemă şi eşti atins de virusul lipsei de informaţii. Când crezi că există un duşman în afara României sau mai mulţi care vor să subjuge poporul român, atunci eşti lovit de acest virus. Când vezi 'trădătorii de ţară' la fiecare pas şi mai ales când crezi că nu poţi face nimic ca individ, ca cetăţean, 'sistemul e mai puternic decât orice', nu poţi decât să suferi şi să scrii elegii civice', a argumentat vicepremierul.
El a arătat că 'această boală a lipsei de informaţii şi descurajării' poate fi combătută prin parteneriate pentru o societate deschisă şi a subliniat că Guvernul Cioloş are toată deschiderea pentru a restarta, a da un plus de avânt acestui parteneriat.
Ministrul Dezvoltării a amintit că, în urmă cu cinci ani, România s-a alăturat parteneriatului pentru o societate deschisă, ceea ce confirmă faptul că guvernele care au venit în ultimii ani nu consideră transparenţa un moft, ci ca o modalitate esenţială în care o societate se autoconstruieşte.
[citeste si]
'Aş vrea să omagiez aici pe câţiva oameni (...) reprezentativi şi fără de care nu cred că astăzi am fi fost la nivelul şi în locul acesta pe care îl avem în clasamentul ţărilor UE. Este vorba de doamna Mona Muscă, un militant pentru o societate deschisă, cum sunt foarte rari într-o societate şi mi-ar fi plăcut foarte mult să o fi văzut-o astăzi aici, alături de noi. Este vorba de Ioana Avădanei care şi astăzi este un luptător pentru societate deschisă, pentru libertatea presei, pentru libertatea de expresie, Mircea Toma şi organizaţiile pe care le-a condus. (...) Cred că este importantă informaţia şi face parte din calitatea vieţii unei naţiuni. Un indicator care este, de regulă, mai greu de măsurat. (...) România se află, din acest punct de vedere, pe un loc, la mai multe criterii, mult mai bun decât se află în alte domenii, cel puţin în Europa. Cred că ar putea să fie şi mai bun. La 'open data' am făcut un salt foarte mare în clasamentul european', a spus Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu