EXCLUSIV  Vaccinul anti-HPV ar putea fi compensat. Dr. Laszlo Attila: Îmi pun mari speranţe în zilele următoare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Dr. Laszlo Attila, secretar in Comisia pentru Sănătate, a vorbit despre vaccinul anti-HPV și propunerea ca acesta să fie compensat.

"După un eşec răsunător, văd că lucrurile au început să se mişte şi iarăşi am reluat vaccinarea împotriva Papilloma Virusului, dar în continuare doar pentru fetele adolescente. Este un pas înainte. S-au raportat nişte rezultate extrem de promiţătoare şi în ţările în care s-au vaccinat doar fetele, dar cei care au avut rezultate excepţionale - Australia - vaccinează de zece ani toţi purtătorii, inclusiv băieţii de aceeaşi vârstă. În 1 ianuarie 2020, au raportat că, în anul 2019, nu au avut niciun caz nou de cancer de col uterin în ţară", a spus dr. Laszlo Attila,  în cadrul dezbaterii online ”Testarea  în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor  grave”, organizată de DC News Media Group. 

"Ar fi un lucru benefic dacă am găsi o metodă de compensare a vaccinului pentru toţi cei care doresc să se vaccineze, fie că este vorba despre o persoană în vârstă, pentru bolile copilăriei, sau să găsim o variantă mai eficientă de compensare pentru vaccinul anti-HPV, care nu este chiar cel mai facil, din punct de vedere financiar, pentru toată lumea. Nu vă ascund faptul că îmi pun mari speranţe în zilele următoare când vom lua în discuţie problemele legate de bugetul Ministerului Sănătăţii şi nu îmi fac probleme în sensul ca domnul Rafila să nu fie partener într-un astfel de demers, pentru că a fost printre primele persoane care au urgentat necesitatea adoptării unei astfel de măsuri", a mai spus acesta.

Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin 

Cancer Research UK a descris descoperirile drept „istorice” și a arătat că vaccinul salvează vieți, scrie BBC. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de viruși și sperăm că vaccinarea ar putea elimina aproape boala, mai spun cercetătorii. Aceștia au spus că succesul înseamnă şi că persoanele vaccinate vor trebui să facă mult mai puţine teste Papanicolau.. Vaccinul este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani, iar din 2019 este disponibil şi pentru băieţi.

Studiul a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fetele din Anglia în anul 2008. Acele fete sunt acum adulţi cu vârste de peste 20 de ani. Cercetarea a arătat o reducere atât în apariţia de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariţia cancerului de col uterin.

„Impactul a fost uriaş”, a declarat profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College London, mai precizează sursa citată. Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane.

Citește mai departe>>

Intrerviul complet, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel