Un analist geopolitic din Statele Unite a cântărit pericolul care stă deasupra Moldovei în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia.
La trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce Rusia se confruntă cu o rezistență fermă și aparent neașteptată pe teren, analiștii avertizează că președintele Vladimir Putin ar putea lua în considerare următoarea sa țintă: Moldova. O țară est-europeană fără ieșire la mare, situată la granița de vest a Ucrainei, Moldova împărtășește mai multe aspecte cu vecina Ucraina, care ar putea să devină un punct de așteptare pentru atacul următor.
”Dacă conflictul va escalada dincolo de Ucraina, Moldova este unul dintre locurile care se află în capul listei”, a declarat Adriano Bosoni, director de analiză la firma de management al riscurilor Rane, pentru CNBC.
Moldova, ca și Ucraina, nu face parte din Uniunea Europeană și nici nu este membră a NATO, deși are ambiții să se alăture ambelor formațiuni geopolitice. Asemenea Ucrainei, fosta republică sovietică găzduiește o populație separatistă pro-rusă considerabilă, bazată în principal în statul separatist Transnistria, la granița cu Ucraina. Guvernată de propriul lider susținut de Kremlin, Transnistria ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care a adunat deja aproximativ 1.500 de militari în zonă.
Fie Putin l-ar putea recunoaște ca un stat independent, așa cum a făcut cu Donețk și Lugansk înainte de a lansa o invazie totală a Ucrainei sau ar putea deveni punctul central al unui eveniment armat a cărui responsabilitate să fie pusă pe seama Republicii Moldova, eveniment fabricat de Rusia pentru a justifica o intervenție.
”Pentru mine, este foarte interesant că Rusia nu a recunoscut încă Transnistria ca republică independentă, la fel cum a făcut-o cu Lugansk și Donețk. Dacă am vedea Rusia făcând asta, ar fi un indiciu serios că se gândesc să ducă conflictul în Moldova”, a spus Bosoni.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Moldova s-ar putea confrunta cu o soartă similară cu cea a Ucrainei, blocată într-un conflict cu o superputere globală, în timp ce aliații occidentali privesc de pe margine.
”În această regiune nu ne putem simți în siguranță”, a declarat președintele țării, Maia Sandu, la începutul acestei luni, în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. La acea vreme, Blinken a promis sprijinul Americii pentru republica în care cu doar câteva zile mai devreme a fost solicitată aderarea rapidă la UE. Dar fără a fi membru al UE sau NATO, nici una dintre organizații nu va sprijini în mod substanțial.
”Blinken spune că SUA va sprijini Moldova. Nu înseamnă că într-adevăr i-ar sprijini”, a spus Bosoni.
Spre deosebire de Lituania, Latvia și Estonia, foste țări socialiste care acum face parte din UE și NATO, Moldova este într-o poziție destul de dificilă, fiind doar aspirantă la statutul de membru. Astfel, în cazul unui atac, Moldova ar rămâne într-o bulă a suportului, în care intervențiile ar fi limitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu