Standard & Poor's a retrogradat Ungaria de la BBB la BBB minus vineri, potrivit site-ului companiei. Cu toate acestea, Ungaria rămâne în categoria recomandată pentru investiții.
Ultima dată când una dintre cele trei mari agenții de rating de credit a retrogradat Ungaria a fost în noiembrie 2012. Cu alte cuvinte, odată cu decizia Standard & Poor's, o tendință pozitivă de peste zece ani a fost întreruptă.
În justificarea sa, agenția de rating a evidențiat trei factori:
- Inflația constant ridicată, fluctuațiile cursurilor de schimb și presiunea externă au forțat BNM (Banca Națională) să își înăsprească în mod semnificativ politica monetară printr-o serie de măsuri convenționale și neconvenționale.
- Prețurile ridicate ale energiei, perspectivele economice incerte și creșterea cheltuielilor cu dobânzile, pe lângă datoria mare, pun presiune asupra bugetului.
- Soarta fondurilor UE rămâne incertă.
Ei subliniază că oricare dintre rezultatele de mai sus ar putea înrăutăți perspectivele de creștere ale economiei maghiare sau ar putea pune în pericol strategia actuală de reducere a deficitului guvernamental, deoarece ar putea decide cu privire la subvenții economice suplimentare. În acest caz, presiunea pieței asupra forintului poate crește din nou, scrie presa maghiară.
Potrivit scenariului optimist, ar putea veni un upgrade dacă deficitele gemene ale Ungariei scad mai repede decât se aștepta, sau dacă economia produce o redresare mai rapidă și mai puternică.
Potrivit experților agenției de rating de credit, unul dintre riscurile importante specifice Ungariei este legat de soarta fondurilor UE. Ca o condiție a plății, Bruxelles-ul a stipulat reforme serioase. Scenariul de bază al experților S&P este în continuare că guvernul ungar și UE vor ajunge la un acord, astfel încât suma fondurilor datorate Ungariei nu va scădea semnificativ. Astfel, în perioada următoare, resurse echivalente cu 4% din PIB pot proveni anual din Uniune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu