Un deținut s-a spânzurat la penitenciarul Rahova

Un deținut s-a sinucis în noaptea de luni spre marți la Penitenciarul Rahova, conform unor surse care au contactat redacția. Informația nu a fost, până acum, confirmată de autorități.

 

Incidentul vine la numai câteva zile după ce Bogdan Popovici vorbea despre iadul din spatele gratiilor, pe care atunci când îl trăia zi de zi nu putea să-l dezvăluie.

”Puteam să murim la propriu. În închisoare este monstruos. Dar nu pentru că spun eu și pentru că am fost acolo. Este monstruos pentru că omanii nu știu ce este înăuntru. 10-15% dintre oamenii din pușcării nu au ce căuta acolo, a spus Bogdan Popovici la Antena 3. În clipa în care 60 de oameni stau într-o cameră hambar înaltă de 5 metri, neizolată, cu tavanul negru complet de mucegai și umeazeală pe pereți, nu trebuie să vină UE să-ți spună că nu vrei să faci animale sălbatice pe bandă rulantă, după care să le arunci înapoi în societate. reeducarea e pe hârtie”, a adăugat Popovici.

România încalcă standardele privind prevenirea torturii

Realitatea descrisă de Popovici reiese și din documentele oficiale. Cu toate acestea, nu se iau niciun fel de măsuri. Conform ultimului raport ANP, un deținut primește hrană în valoare de numai 3,76 de lei pe zi. ”Sunt penitenciare unde stau 35 de deținuți în 42 de metri pătrați. Dorm câte doi în pat, apa caldă e cu porția”, se rată în raportul privind situația penitenciarelor românești realizat de Avocatul Poporului și publicat în decembrie 2015. Opt închisori din România au un grad de ocupare mai mare de 200%. Cele 18.983 locuri disponibile sunt ocupate de 29.952 deținuți.

De altfel, cea mai mare parte a condamnărilor suferite de România la CEDO sunt ca urmare a condițiilor precare din penitenciar. CEDO a stabilit, în cauza ”Oprea și alții vs. România”, că 18 penitenciare din țara noastră nu îndeplinesc condițiile impuse de standardele CTP privind prevenția torturii și tratamentele inumane ori degradante. Ministrul Justiției, Raluca Prună, spunea că România riscă să plătească m80 de milioane de euro din cauza condițiilor în care stau deținuții. Față de pasivitatea statului român, CEDO a decis în ianuarie 2016 să ia această măsură radicală, de pronunțare a unei hotărâri pilot care va cuprinde dispoziții nu numai asupra părților din cauza amintită, ci și pentru soluționarea în același mod a unor spețe similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel